YAŞAM

İskandinav Ev Dekorasyonu Renkleri

İskandinav tarzı ev dekorasyonu; iç tasarımda sadeliği, işlevselliği ve zamansız çekiciliğiyle beğeni toplayan bir stil. Kökeni İskandinav ülkeleri olan Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda’dan gelen İskandinav tarz, zamanla ev dekorasyonunda önemli bir etki yarattı.

Abone Ol

Minimalist yaklaşımı ve doğallığa verdiği önem, uyumlu ama davetkar bir yaşam alanı yaratmak isteyenlere İskandinav Ev Dekorasyonu Renkleri ve İskandinav Dekorasyonla Uyumlu Renkler...

Açık Renklerden Yardım Alarak Aydınlık Bir Alan Kurgulayın

Renklerin psikolojik etkileri olduğundan sık sık bahsediyoruz. Özellikle koyu renklerin yoğun kullanımının bunaltıcı bir atmosfer oluştururken açık renk kullanımının ferah bir ortam yaratacağını artık biliyorsunuz. İşte, İskandinav tarzı evin en çok dikkat çeken özelliği renk kullanımı! Yılın yarısında gecelerin çok uzun sürdüğü İskandinav ülkelerinde doğan bu dekorasyon tarzı, coğrafyada bulunmayan aydınlığın evlerde bulunmasına yardımcı oluyor. İskandinav tarzı evlerde beyaz, krem rengi, bej, açık gri gibi renkler sıklıkla kullanılıyor.

Tabii ki sadece beyaz renk gibi açık tonlar tercih edilerek dekore edilen bir yaşam alanı da sıkıcı olabilir. Yani dekorasyona renk katmak şart! Bunun için yoğun bir şekilde açık renk kullanımının yanı sıra dekorasyon ürünlerinde doğadan esintiler sunan kahverengi, gri, mavi gibi renkleri tercih edebilirsiniz. 

Seçiminizi Sade, Modern Tasarımlı İşlevsel Mobilyalardan Yana Kullanın

İskandinav tarzı dekorasyonda mobilyalar ve aksesuarlar estetikten ödün vermeden işlevselliği ön planda tutan, şık ve minimalist tasarımlara sahiptir. İşte, İskandinav tarzı evin güzelliği de bu sadeliğinde saklıdır. 

İskandinav tarzı dekorasyon, işlevsellik ve pratikliğe ön planda tuttuğu için mobilyalar birden fazla amaçla kullanılır ve çok amaçlı dolaplar gibi depolama çözümleri de İskandinav tarzı evin vazgeçilmezleri arasında yer alır. 

Ahşabın Samimiyetinden Yararlanın

İskandinav dekorasyonun kökleri doğayla olan bağlantısına dayanır. Ahşap ve taş gibi doğal malzemelerin kullanımı bu tarzın ayırt edici özelliklerinden biri. Huş ağacı ve çam gibi açık renkli ahşaplar genellikle mobilya ve döşemelerde kullanılır. Doğanın bu yansıması da iç mekanlara sıcaklık ve özgünlük hissi katar, rahat ve davetkar bir atmosfer oluşturur.  

İskandinav tarzı ev için ahşap sehpalar ve masalar, ahşap iskeletli koltuk takımları, ahşap dekoratif objeler kullanabilirsiniz. Aradığınız sıcak bir ortamsa bu ahşap detayların samimiyeti artıracağından hiç şüpheniz olmasın!

Doğallığın ve Doğal Işığın Gücünü Kullanın

İskandinav tarzı ev, dış mekanın güzelliğini içeriye taşıyarak değişen mevsimler ve doğayla bağlantı kurabilmeyi amaçlar. Bu nedenle bol bol doğal ışığı kullanır. Büyük pencereler, şeffaf perdeler ve aynalar… Tüm bu detaylar açıklık ve aydınlık hissini artırmaya yardımcı olur. 

Ayrıca botanik baskılar, doğal lifler ve yumuşak, organik şekiller gibi doğadan ilham alan dekorasyon unsurları da İskandinav tarzı evde doğal ışığın verdiği doğallığı tamamlar. Yine İskandinav tarzı evin vazgeçilmezlerinden biri olan ev bitkileri de iç mekanlara canlılık ve tazelik katar.

Şimdi de İskandinav tarzın evin farklı bölümlerindeki uygulamalarına göz atalım.

İskandinav Tarzı Salon: Abartıdan Kaçının

Minimalist dekorasyonda olduğu gibi İskandinav stilde de sadelik oldukça önemli. Bu sebeple İskandinav tarzı salonlarda minimum ürünle ev dekorasyonu yapmaya özen gösterilir. İskandinav tarzı ev istiyorsanız ihtiyacınız olmayan ürünlere salonunuzda da yer vermemelisiniz. Bu söylediğimiz elbette salonunuza renk katacak uygulamaları rafa kaldırmanız anlamına gelmiyor. Aksine iskandinav tarzı mobilyalar ve iskandinav tarzı koltuk takımınızın yanında kullanacağınız sade ve şık ürünlerle mükemmel bir dekorasyonun altına imza atabilirsiniz. 

İşte, İskandinav tarzı salon dekore ederken yararlanabileceğiniz birkaç ipucu:

  • Zeminde, belirlediğiniz renk paletine uygun bir tona sahip parkeler tercih edebilirsiniz. Eğer seçiminizi seramiklerden yana kullanmak istiyorsanız da merak etmeyin, parke görünümlü seramikler de işinizi görür. “Zeminlerinizi Yenileyin: Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımız parke seçiminizde yol gösterebilir. 
  • Zemin dekorasyonunu hareketli kılmak için ise kürk görünümlü ya da hasır kilimleri tercih edebilirsiniz. Tabii ki salon dekorasyonuyla uyumlu renklere sahip normal bir halı ile de aradığınız uyumu yakalayabilirsiniz. 
  • Söz konusu İskandinav tarzı ev ise salonda ne kadar ince perde, o kadar iyi! Çünkü bahsettiğimiz gibi bu akımın amacı, yaşam alanlarını aydınlık kılmak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak içinse sade bir tasarıma sahip ince tül perde seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
  • Aydınlatma ürünü seçiminde abartıdan uzak, minimal tasarıma sahip modelleri tercih edebilirsiniz.
  • Duvara asacağınız tablolarda da nötr renklerin ağırlıkta olduğu alternatifleri değerlendirilebilir, çerçeve seçiminde ise ahşap ya da sade tasarımlı metal ürünleri dikkate alabilirsiniz.
  • Kış aylarında alanda daha sıcak bir ortam oluşturmak için koltuk takımlarınızın üzerine örme battaniyeler veya koltuk şalı yerleştirebilirsiniz.

Ahşap gibi doğal ürünlerin bu akımda samimiyet yaratmak adına önemli bir yer kapladığından bahsetmiştik. Hasır da sıcacık bir atmosfer oluşturabilmek için yardım alabileceğiniz ürünlerden. Dilerseniz “Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri” yazımızı okuyarak sepetlerden mobilyalara, kilimlerden dekoratif objelere pek çok hasır ürünü nasıl değerlendirebileceğiniz konusunda ilham alabilirsiniz.

İskandinav Tarzı Yatak Odası: Minimalist Seçimler Yapın

İskandinav tarzı yatak odası dekore etmek; sadelik, işlevsellik ve konforun uyumlu bir karışımını yaratmakla ilgili. Nötr renkleri ve doğal malzemeleri bir araya getirerek yatak odanızı İskandinav tarzı evin zamansız zarafeti ile huzurlu bir dinlenme alanına dönüştürebilirsiniz. 

  • İskandinav tarzı yatak odasının birincil şartı, nötr renk paletidir diyebiliriz. Yatak odanızda da yine beyaz, açık gri veya yumuşak pastel renkleri tercih edebilirsiniz. Beyaz duvarlar, yatak takımları ve mobilyalar, dekorunuzun geri kalanı için adeta bir tuval görevi görerek dekorasyonda kullandığınız her bir unsurun sadeliğiyle öne çıkmasını sağlar.
  • Huş ağacı veya çam gibi açık renkli ahşaptan sade hatlara sahip yatak başlıkları ve çerçeveleri, komodin ve şifonyerler kullanabilirsiniz. 
  • Rahat ve davetkar bir atmosfer yaratmak için sadeliği yumuşak kumaşlarla dengeleyebilirsiniz. Yine nötr tonlarda konforlu ve yumuşacık nevresim takımları kullanabilir; kilimler, örgü battaniyeler ve minderlerle dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz. 
  • İskandinav yatak odaları genellikle yumuşak ve hafif bir aydınlatmaya sahiptir. Sıcak tonlu ampuller, duvar aplikleri veya başucu lambalarıyla sarkıt avizeleri birlikte kullanabilirsiniz. 
  • İskandinav dekorasyonu pratikliğiyle de bilinir. Duvara monte şık işlevsel bir raf kullanmayı düşünebilirsiniz. 
  • Gösterişli bir ayna ile ışığı yansıtarak genişlik hissini artırabilirsiniz.

İskandinav Tarzı Mutfak: “Az, Çoktur” Anlayışını Benimseyin

Mutfağınızda İskandinav tarz yakalamak istiyorsanız estetik ve işlevsellik arasında hassas bir denge kurmalısınız. İşte, o dengeyi yakalayabilmeniz için pratik ipuçları:

  • Artık biliyorsunuz, İskandinav tarzı evin temeli açık renkler. Mutfakta beyaz dolaplar tercih ederek diğer mutfak eşyaları için sadeliği yakaladığınız bir arka plan oluşturabilirsiniz. 
  • Dolaplarınız için işlevsel, modern, kulpsuz tasarımları tercih edebilir minimalist yemek takımlarınızı sergilemek ve açıklık hissi yaratmak için açık raflar kullanabilirsiniz. 
  • Ahşap mutfak tezgahı, mutfak adası, hatta ahşap raflar İskandinav tarzı evde mutfağın vazgeçilmezleridir. Meşe veya huş ağacı gibi açık renkli ahşap tercih ederseniz mutfağınıza yalnızca sıcaklık katmakla kalmaz, aynı zamanda İskandinav tasarımın temel bir özelliği olan doğallığı ve doğayla bağlantıyı da getirmiş olursunuz. 
  • Akıllı depolama çözümleri ile dağınıklığı ortadan kaldırıp huzur veren bir estetik yaratabilirsiniz. Dışarıya çekilebilen kiler rafları ile gizli saklama alanı oluşturabilir, aynı zamanda tezgahınızın üstünün düzenli kalmasını da sağlayabilirsiniz. 
  • Aydınlatma için şık sarkıt avizeler kullanabilir, basit saksı bitkileri ile doğallığı ön plana çıkarabilir ve el altında olmasını istediğiniz mutfak aletlerini şık kaplarda sergileyebilirsiniz.
  • İskandinav tarzı mutfak için sade hatlara sahip rahat sandalyeler ve sade bir yemek masası şart. Hem yemek masası hem de ek çalışma alanı olarak kullanabileceğiniz çok işlevli bir masa da tercih edebilirsiniz. 
  • Doğal gün ışığından yararlanmak için şeffaf tüller veya ışığı geçiren stor perdeler kullanabilirsiniz. 
  • Arka planda kullandığınız açık renk tonlarını dengelemek için renkli küçük mutfak aletleri, yemek takımları veya tekstil ürünleri kullanabilirsiniz.