Osmanlı'da ilk olarak 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanan 1 Mayıs, Cumhuriyetle birlikte resmi olarak ilk kez 1923'te kutlandı. İşçilerin dayanışma amacıyla ortak bayramı ilan edilen 1 Mayıs, bugün dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" olarak kutlanmaya devam ediyor.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'nin 81 ilinde de kutlamalar sürdürülüyor. Ancak söz konusu kutlamalar işçilerden tepki alıyor. "İşçi biziz, tatili memur, kutlamayı siyasiler yapıyor!" diyen işçiler 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarını tiye alıyor.
Tarihte 1 Mayıs
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı.
ABD'de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel nitelik kazandı.
ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün "1 Mayıs" olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı" gibi adlarla kutlanmaya başlandı.
Türkiye'de 1 Mayıs
Osmanlı'da ilk olarak 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanan 1 Mayıs, Cumhuriyetle birlikte resmi olarak ilk kez 1923'te kutlandı.
Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.
Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.
Darbecilerin resmi tatil olmaktan çıkardığı 1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı.