Çok eski dönemlerden beri insan hayatında yer eden müziğin yapılan araştırmalar neticesinde  tedavi edici bir etkisinin olduğu anlaşıldı. Özellikle, genç ve ergen bireylerde yapılan çalışmalarda müziğin bazı türlerinin kişi üzerinde olumsuz veya olumlu etkilerinin söz konusu olduğu saptandı.

Hüzünlü müzikler dinlediğinizde aniden modunuz düşüyorsa veya hareketli şarkılarda aniden enerjiniz yükseliyorsa müziğin düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyebileceği düşüncesi, muhtemelen size de sürpriz olmayacak. En sevdiğiniz, tempolu rock eserini dinlerken havalara uçuyor ya da şahane bir canlı performans eşliğinde gözyaşlarınızı tutamıyorsanız, müziğin gücünü kolayca anlayabilirsiniz.

Maddeler halinde müziğin insan psikolojisine etkileri;

Bilişsel Performansı Geliştirir

Yapılan araştırmalarda, fonda çalan müziğin, başka bir aktiviteye odaklanan bireylerde bilişsel görevler üzerindeki performansı geliştirebileceği ifade ediliyor. Bu nedenle arka planda çalan müzik zihinsel performansınızda artış sağlayabilir.

Stresi Azaltır

Uzmanlar müziğin stresi azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Yapılan çalışmalarda müzik dinlemenin insan stresine, özellikle de otonom sinir sistemine etki ettiğini ifade eden uzmanlar, müzik dinleyenlerin, yaşanan bir stresin ardından daha hızlı iyileşme eğiliminde olduğunu aktarıyor.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Uzmanlara göre, hafif müzik dinlemek ve ışıkları kısmak, kilo vermeye yardımcı olabilir. Müzik eşliğinde rahatlatıcı bir ortamda, yavaş yavaş yemek yemek tokluk hissi verebilir.

Van'da şiddetli sağanak, sel ve taşkınlara yol açtı Van'da şiddetli sağanak, sel ve taşkınlara yol açtı

Hafızanızı Güçlendirir

Bazıları en sevdikleri müziği dinledikçe hafızalarını geliştirirken, diğerleri de müziğin hoş bir dikkat aracı olduğunu düşünüyor.
Araştırmalar, müziğin hafızaya yardımcı olabileceği fikrini destekliyor ancak müzik türü, dinleyicinin bu müzikten keyif alması ve hatta dinleyicinin ne kadar iyi eğitim almış olması gibi çeşitli faktörlere bağlanıyor.

Acıyla Başa Çıkmanıza Yardımcı Olur

Müzik, acı ve ağrı yönetiminde yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada, günde sadece bir saat boyunca müzik dinleyenlerin, dinlemeyenlere oranla, ağrılarında belirgin bir azalma yaşadıkları görüldü.

Uyumayı Kolaylaştırır

Yaygın uyku bozukluklarının tedavisi için birçok yaklaşım olmasına rağmen, uzmanlar yapılan araştırmalarda, klasik müzik dinlemenin güvenli ve etkili bir çözüm olabileceğini vurguluyor.

Motivasyonu Güçlendirir

Araştırmacılar, müziğin temposunun yüksel olmasının, insan vücudunun güç açısından daha yüksek performansa yol açtığını, aksine müziğin temposunu yavaşlatmanın tüm bu verilerin azalmasına yol açtığını söylüyor.

Depresyon Belirtilerini Azaltır

Araştırmacılar, müzik terapisinin depresyon dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini aktıryor.

Editör: Sena ERDOĞAN