YAŞAM

Hatay usulü kısır nasıl yapılır?

İtiraf edelim ki kısırın şahı "Hatay Kısırı"dır

Abone Ol

Kıpkırmızı renginden dolayı hemen ayırt edilebilen Hatay kısırı Türkiye’de en çok meşhur olan kısırdır. Hatay’a özgü biber ve domates salçası bulgura güzel bir kırmızı rengi verir ve yeşil karışık taze otlar şenlikli bir renk katar. Kısır, ister inanın ister inanmayın, diğer tatlı ve tuzlu hamur işleriyle birlikte en çok çay saatlerinde servis edilir. Daha yoğun bir lezzet olarak karşımıza çıkan Hatay kısırının tarifini denemek isteyenler için aşağıya bırakıyoruz

Malzemeler;

4 su bardağı kısırlık bulgur

4 yemek kaşığı biber salçası 

2 yemek kaşığı domates salçası 

2 çay bardağı zeytinyağı 

1 çay bardağı nar ekşisi 

1 demet taze nane

1/2 bağ taze soğan

1 demet maydanoz

Yapılışı;

1. Bulguru geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine kaynayan suyu dökün. Su, bulguru yaklaşık 1/4 inç kadar tamamen kaplamalıdır (gerekirse biraz daha kaynar su ekleyin). Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 15 dakika kenara koyun.

2. Bulgur yumuşarken siz de sebzelerinizi hazırlayın. Taze soğanı, taze naneyi ve maydanozu mümkün olduğunca ince doğrayarak başlayın.

3. Bulgura biber ve domates salçasını ekleyerek elinizle yoğurmayla başlayın. Üzerine nar ekşisi gezdirip yoğurmaya devam edin.

4. Doğranmış yeşillikleri ekleyin ve tüm malzemeler eşit şekilde dağılana kadar parmaklarınızla savurmaya devam edin.

5. Son olarak zeytinyağını da ilave ederek tüm malzemeler eşit dağılacak şekilde malzemeleri çok ezmeden yoğurmaya devam edin.

6. Kısır salatanızı hemen servis edebileceğiniz gibi üzerini kapatıp buzdolabında birkaç saat bekletebilirsiniz. Servis yapmadan hemen önce tekrar parmaklarınızla kabartarak jülyen doğranmış domates ve salatalıkla tabağa servis yapabilirsiniz.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Kaynak; www.hatayguru.com