SAĞLIK

Hangi yönde uyumak daha sağlıklı

Gece uyurken sürekli pozisyon değiştirenlerden misiniz? Yoksa uyuduğunuz gibi mi uyanıyorsunuz? Peki nasıl uyuyorsunuz, en sağlıklı uyuma pozisyonu nedir?

Abone Ol

Uzmanlara göre doğru yönde uyumak hem vücut sağlığı için hem de uyku verimi için çok önemli.
Sağ ya da sol taraf, yüzüstü veya sırtüstü… Çocukluktan bu yana nasıl uyumaya alıştıysanız aynı düzenle uyumaya devam ediyorsunuz muhtemelen. Ancak uzmanlara göre uyku kalitesi sağlığı önemli ölçüde etkiliyor ve sağlıklı uykunun sırrı uyku pozisyonundan geçiyor.

Uzmanlara göre en ideal yatış pozisyonu yan yatma olarak kabul ediliyor. Yan yatarak uyumanın beynin temizlenmesine, eklem ve bel ağrılarına ve fibromiyalji gibi kronik ağrılara iyi geldiği ayrıca lenf sistemlerinin çalışmasında çok daha etkili olduğu belirtiliyor.

Peki sol taraf mı sağ taraf mı?
Bu sorunun cevabı, hangi sağlık sorunlarınızın olduğu ile alakalı. Uzmanlara göre her iki tarafın da farklı hastalıklara karşı faydaları var. Ancak bazı uzmanlar, sol tarafa yatmanın iç organlar üzerinde daha az baskı olması ve daha iyi kan akışının sağlanması nedeniyle daha faydalı olabileceğini söylüyor. Öte yandan sağ tarafa uyumanın da çok daha net bir uykuyu sağladığı aktarılıyor.

Yan yatmak sağlıklı uyku için yeterli olmayabilir. Bu nedenle doğru pozisyonda yat yatmak gerekir. İşte doğru uyku pozisyonu;
1-Başınızın altında sert bir yastık kullanın.
2-Orta sertlikte bir yatak tercih edin
3-Önce sol tarafınıza yatın.
4-KulaklarınızI omuzlarınızla aynı hizaya getirin. 
5-Çenenizi göğsünüze yaklaştırmayın veya başınızı aşağıda tutmayın.
6-Kollarınızı ve ellerinizi yüzünüzün ve boynunuzun altında, tercihen yanlara paralel tutun.
7- Özellikle bel ağrınız varsa dizlerinizin arasına sert bir yastık koyun. Böylece omurganızda daha iyi bir hizalama oluşur.
8-Sırtınızdaki baskıyı azaltmak için dizlerinizi hafifçe göğsünüze doğru çekin.