Son yılar sıklıkla araştırılan konulardan bir tanesi gerçek zeytinyağının nasıl anlaşılacağı. Doğal zeytinyağı tüketmek isteyenler kandırılmamak için birkaç yönteme başvurmalı. Aldığınız zeytinyağının gerçek zeytinyağı olduğunu nasıl anlayacağınızın sırrını sizlerle paylaşıyoruz.

0 ve -6 derece aralığında donması gerekiyor

Su ile karıştırıldığında sahte zeytinyağlarının bazılarının içine şaşırtıcı gelse de makina yağı dahi karıştırılabildiğinden, su ile karıştırma yöntemiyle de sağlıklı bir fikir alınabilir ya da en azından şüphe etmek için geçerli bir nedene sahip olunabilir. Tüm bitkisel kaynaklı yağlar, üzerine su ilave edilmesi haline “dairesel tanecikler şeklinde” su yüzeyine çıkar ve yüzeyde de bu şekilde birleşmeye başlar. “Zeytinyağı gibi üste çıkmak” deyimi doğrultusunda herkesin bildiği üzere zeytinyağına su ilave edilmesi halinde yağ su yüzeyine çıkacaktır ancak zeytinyağının hakiki olmaması halinde suyun yüzeyini kaplayacak şekilde yani yandan bakıldığında ince bir çizgi oluşturacak şekilde birikme gözlemlenir. Su yüzeyine hemen yayılmayan ve yuvarlak damlacıklar halinde yüzeye çıkan yağların hakiki olduğu söylenebilir.

Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamanın yolları

Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.

Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.

Bir çay bardağının yarısına zeytinyağını doldurun. Üzerine bardak doluncaya kadar tuz ruhu ekleyin. Bardak dolmasına rağmen tuz ruhuyla bütünleşmiyor ve sarı rengini koruyorsa gerçektir. Zeytinyağı sahteyse, sıvının rengi pembeye dönmeye başlar.

Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için tadım testi uygulayabilirsiniz. Bir çay kaşığı zeytinyağının tadına bakın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır ve bu his mideye kadar inmez. Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir.

Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.

Tüm bu yöntemlerle doğal içerikli bir zeytinyağı ile sahte olanını ayırt edebilir sağlıklı yaşamın önemli bir adımını atmış olursunuz.

Dünyanın en tehlikeli ve en güvenli ülkeleri: Türkiye’nin sıralaması dikkat çekiyor Dünyanın en tehlikeli ve en güvenli ülkeleri: Türkiye’nin sıralaması dikkat çekiyor

Kaynak; https://www.lezzet.com.tr/ - https://www.olivesa.com.tr/

Editör: Merve Kiraz