Bedeninizdeki özellikle de yüzünüzdeki benlerden sıkıldınız mı? Vücudunuzun herhangi bir yerinde olan ve görüntünüzü etkileyen benlerden kurtulmak artık mümkün.
Ben Sildirme Nedir, Nasıl Yapılır?
Deride bazen estetik görünen, bazen hastaların estetik bulmayarak şikâyet ettiği benler bir çeşit dermatolojik tümördür. Cildin üst yüzeyinde ten renginden daha koyu tonlarda olan ve iyi huylu (benign) tipteki bu tümörler çoğu zaman tehlikesiz ve sadece açık tende belirgin olan oluşumlardır. Kişide herhangi bir risk, kötü huylu (malign) tipteki ten koyulaşmaları gibi sorun yaratmayan benlere nevus ya da mole denir. Yapıları, renk tonları ve vücutta oluşum gösterdikleri yerler itibariyle değişkenlik gösterir. Vücudun her yerinde nevuslara rastlanabilir. Avuç içi, ayak tabanı, genital bölge dahil vücutta pek çok yerde ortaya çıkabilirler.
Benlerin oluşumu, derideki melanosit adı verilen hücrelerin melanin pigmenti salgılayarak ciltte koyulaşan bir lezyona dayanır. Aslında deride epidermis ile dermiş arasında bazal lamina üzerinde melanosit hücreleri bulunur ve tüm vücutta bu hücreler faaliyet gösterir. Ancak pigment salgısı artınca nevus denen bir çeşit cilt lezyonu oluşur. Doğumda her 100 bebekten 1 tanesi nevuslar ile doğar. Ancak bebeklerde melanosit hücreleri salgı yapmadığı için benler doğumdan 1-2 ay sonra ortaya çıkar. İlerleyen süreçlerde benlerin yapısı ve formu değişebilir.
Benlerin büyük kısmı doğuştandır. Genetik faktörlerin benler için önemli bir neden olduğu bilinmektedir. Anne ve babadaki benler incelendiğinde çocukta da aynı yerde benler olduğu görülebilir. En kolay tabiriyle nevuslar melanin pigmentlerinin bu bölgelerde aşırı toplanmasıdır denebilir. Genelde oval ya da yuvarlak formda; boyu kahverengi, pembe, kırmızı ya da siyaha yakın tonlarda oluşur. Bazı benler yapısı itibariyle estetik bir kusur olmanın yanı sıra tehlikeli sağlık sorunlarının da belirteci olabilir. Benler ile kötü huylu tümörler benzer yapı gösterebilir. Kötü huylu ben yapısındaki cilt lezyonları bu benzerlik nedeniyle yanıltıcı olabilir. Bu tip riskli lezyonlara malign melanom denir. Cilt üzerinde pigment birikmesi ile olan nevuslardan ayırt edilmelidir ve nevuslardan farklı bir tedavi uygulanmalıdır. Malign melanomlar sürekli metastaz yaparak büyüme ve kabarma eğilimi gösterir. Ciltte meydana gelen bu iki farklı oluşumdan biri için erken tedavi gerekir ve ayırdı için uzman bir hekime hemen danışmak gerekir.
Benlerin Tipleri Nelerdir?
Benleri çeşidi çok fazladır. Bundan dolayı tıbbi olarak çok farklı gruplandırma, sınıflandırmaları vardır. Benin türünün-tipinin ne olup olmadığı, tehlikeli olup olmadığı, nasıl takip edilebileceği, gerekirse hangi yöntem ile tedavi edilebileceği cilt hastalıkları yani dermatoji doktorlarının görev alanına girmektedir.
Benlerin en sık kullanılan sınıflandırması derinin katmanları içindeki yerleşime göredir. Bu tedavi şeklini de etkilemektedir. Benler erken evrede derinin üst katmanı olan epidermis ile orta katmanı olan dermis arasında yer alırlar, bu tip benlere “junctional nevüs” denir. Deri ile aynı hizada, düz, pürüzsüz, deriden koyu renklidirler. En sık görülen tip olan “junctional melanositik nevüs” tür. Hemen herkeste olan tipik ben dediğimiz küçük oluşumlardır.
Benler gelişme gösterir ise derinin orta tabakası olan dermise doğru büyürler, bunlara “compound nevüs” ler denir. Eğer yalnızca derinin orta tabakasında yer alırlar ise “dermal nevüs” denmektedir. Compound ve dermal nevüsler, daha kalın, deride ele gelen ve genellikle de deriden kabarık oluşumlardır.
Et Beni Nedir?
Et benleri ben değildir!
Esasında bir kelime oyunu gibi gelse de, tıbbi anlamda nevüs adı verilen ve derinin renk verici hücreleri melanositler tarafından oluşan benler ile “et beni” adını verdiğimiz oluşumlar ayrıdır. Tıbbi adı “akrokordon” olan ya da İngilizcede “skin tag” ismi verilen, deriden çıkıntılı yumuşak ve büyüklükleri değişken oluşumlara, bir ben türü olmasa da, Türkçe de “et beni” diyoruz.
Et benleri, vücudun her tarafında olabilir, ama özellikle derinin kıvrım bölgelerinde daha sıktır (kasık, boyun, göz kapakları, koltuk altı gibi). Deri renginde olabileceği gibi, daha koyu renkli de olabilirler. Bir sap ile deriye bağlıdırlar, buradan gelen ince damarlar ile beslenir ve genellikle de zaman içinde büyürler. İyi huylu olup, kansere dönüşmezler.
Çıkarılması veya Alınması Gereken Benler
Benlerin çok büyük bir kısmı zararsızdırlar ve ömür boyu her hangi bir sakınca oluşturmazlar. Ancak bazen kansere dönüşebilirler. Aşağıdaki bulguları gösterme durumunda, beni bir dermatoloji uzmanının görmesi iyi olacaktır.
Renk değişikliği göstermesi
Büyüme, küçülme olması
Kalınlaşma olması
Acı hissi, kaşıntı hissi olması
Kanama olması
Bilinen en tehlikeli kanser türlerinden biri, ciltte görülen melanom denen kanserlerdir. Bu kanser türünün görünümü benlere çok benzer ama dikkat edilirse farklılıklar vardır. Bu belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir.
Ben Nedir? Zararlı Mıdır?
Ben, melanosit hücrelerinin bir araya gelmesi ile meydana gelen oluşumlardır. Vücudun pek çok yerinde benler meydana gelebilmektedir. Melanosit ismindeki hücreler tarafından melanin maddesi üretilmektedir. Melanin maddesi, vücudumuzda bulanan ve cilde rengini veren bir maddedir. Melanosit hücrelerin neden bir araya toplanıp benleri meydana getirdiği ise bilinmemektedir. Meydana gelen benler vücudun herhangi bir yerinde oluşabilmektedir.
Benler genel olarak rahatsız etmeyen bir durum olarak görülmektedir. Kişinin özellikle el ve kol gibi uzuvlarında bulunan benler takılma gibi nedenlerle rahatsızlık riskine neden olabilmektedir. Bununla birlikte tüm ben oluşumlarının zararsız olduğunu düşünmemek gerekmektedir. Bazı benler kanser riski oluşturmaktadır. Bu nedenle simetrik olmayan, kısa süre önce koyulaşan veya hızlı büyüyen benler risk faktörü olarak değerlendirilmeli ve derhal bir cilt doktoruna başvuru yapılmalıdır.
Ben Nasıl Alınır?
Ben aldırma işlemi için tercih edilebilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Ameliyat ile ben tedavisi gerçekleştirilebileceği gibi lazer, radyo frekans gibi teknolojiler ile de ameliyatsız ben aldırma işlemi de gerçekleştirilebilmektedir. Benin ameliyat ile alınması durumunda kişinin cildinde küçük de olsa dikiş izi kaldığı için genellikle ameliyatsız teknolojik yöntemler tercih edilmektedir. Bunun yanında ameliyatsız ben tedavilerinin genel olarak iyi huylu benler için tercih edildiğini de söylemek gerekmektedir.
Ben Aldırma Ameliyatı
Ben aldırma ameliyatı, lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Ben aldırma ameliyatı adımları şu şekildedir:
Hastaya öncelikle ameliyat sırasında acı ve ağrı hissi olmaması için lokal anestezi yapılmaktadır. Anestezi için küçük iğneler kullanılmakta ve benin hem çevresine hem de altına anestezi yapılmaktadır. Bu sayede hasta açısından konforlu bir ameliyat süreci sağlanmaktadır.
Anestezi etkisini gösterdikten sonra cerrahi operasyonla kesi açılmakta ve ben tam kat olarak alınmaktadır.
Ben ve deri altındaki yağ dokusu tamamen alındıktan sonra bölge dikiş ile kapatılmaktadır.
Ben aldırma ameliyatı yaklaşık olarak 25 – 30 dakika arasında gerçekleştirilen bir operasyondur. Başarılı bir ben aldırma ameliyatı sonrasında minimum seviyede iz kalmaktadır. Bu iz genellikle benin büyüklüğünden birkaç milimetre fazladır. Son olarak önemle belirtmek gerekir ki, kişinin beninde şüpheli bir durum görülmesi halinde patolojik inceleme yapılmaktadır.
Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri
Ameliyatsız ben aldırma tedavileri, kesi izi kalmaması ve kısa süreli operasyonlar olması nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir. Bu yöntemlerin tamamı yüksek teknoloji ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri kapsamında en sık tercih edilen yöntemler şunlardır:
• Lazer ile Ben Aldırma Tedavisi
• Radyo Frekans ile Ben Aldırma Tedavisi
Lazerle Ben Aldırma / Sildirme
Lazer ile ben alım işlemi, tek seansta gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem için elektrik enerjisi ısıya dönüştürülmektedir. Lazer ışınlarının zararlı ışınlardan arındırılarak kullanılması sayesinde ciltte herhangi bir zarara neden olmamaktadır. Meydana gelen ısı ile ben alımı gerçekleştirilmektedir. Lazer ile ben aldırma işlemine ilişkin bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralayabiliriz:
İşlem tek seans ile kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Genellikle 5 dakikadan kısa sürede işlem tamamlanmaktadır.
İşlem sırasında hastada herhangi bir acı veya ağrı hissi olmamaktadır. Bu sayede hasta aynı gün içerisinde gündelik yaşantısına dönebilmektedir.
Lazer yönteminin kıl köklerine hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Uygulama sonrasında pansuman gerekmemektedir.
Lazer yönteminde tek seferde birden çok ben alımı gerçekleştirilebilmektedir.
Uygulama bölgesinin iyileşme süreci oldukça kısadır.
Radyo Frekans ile Ben Aldırma
Radyo frekans ile alım işlemi, ameliyatsız tedavi yöntemleri kapsamında tercih edilebilecek bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde elektrik enerjisi radyo dalgasına dönüştürülmekte ve buharlaştırılmaktadır. Buharlaşma ile ben alımı gerçekleştirilmektedir. Ben tedavisi seçenekleri arasında en sık tercih edilen yöntemlerden birisi olan radyo frekans yönteminde kesi açılmadığı için dikiş gerekmemektedir.
Küçük Ben Tedavisi
Küçük ben aldırma tedavileri kapsamında en sık tercih edilen yöntem radyo frekans ile ben tedavisidir. Bu kapsamda yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi benin iyi huylu olması gerekmektedir.
Yüz Beni Aldırma
Yüz bölgesindeki beni aldırma işlemi, ben aldırma yöntemlerinin en sık tercih edildiği bölgelerden birisidir. Benler küçük gözükseler de kişiyi kozmetik açıdan rahatsız edebilmektedir. Bunun yanında yüz bölgesinde estetik görünümü bozan benler de oluşabilmektedir. Benin büyüklüğü, cilt kanseri riski gibi hususlar değerlendirildikten sonra tedavi yöntemi belirlenecektir.
Göz Altı Beni Aldırma
Göz altındaki beni aldırma, yüz bölgesinde olduğu gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilebilecek bir yöntemdir. Ben aldırma tedavisi kapsamında ameliyat tercih edilse dahi bu işlem yaklaşık 30 dakika gibi bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Bu açıdan basit bir işlem olduğu ve size rahatsızlık veriyorsa kısa sürede tedavi edilebileceği söylenebilmektedir.
Vücut Beni Aldırma
Vücutta bulanan benleri aldırma işlemi bazı durumlarda kişinin hayat kalitesini büyük oranda yükseltmek anlamına gelebilmektedir. Ben, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen bir oluşumdur. Bununla birlikte koltuk altı, kol veya saç derisi gibi noktalarda ben çıkması, kişiyi oldukça rahatsız edebilmektedir. Bu durumda rahatsızlığınızı gidermek için bir uzmana başvurmalısınız Hekimler tarafından yapılan inceleme sonrasında sizinle birlikte tedavi yöntemi belirlenecektir.
Siyah Ben Aldırma
Siyah ben alımı işlemi, kişiden böyle bir talep gelmesi durumunda ameliyatlı veya ameliyatsız yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Benlerin mutlaka kahverengi olduğunu düşünmek yanlış bir kanaattir. Siyah veya koyu mavi benler ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte meydana gelen oluşumun ben olup olmadığının tespit edilmesi ve ben ise tedavi yönteminin belirlenmesi için muayene gerekmektedir.
Et Beni Tedavisi
Et beni tedavisi, ben aldırma tedavilerinin arasında en sık talep edilen tedavi yöntemidir. Et benleri kişiyi görsel olarak memnun etmemesinin yanı sıra kıyafetlere takılma veya sürtünme gibi nedenlerde de kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu durumda köküyle birlikte tek seansta ben aldırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ben Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Ben aldırma sonrası iyileşme süreci oldukça kısadır. Hastanın ameliyat sonrasında da ameliyatsız tedavi yöntemlerinde de gözetimde tutulması gerekmemektedir. Doğrudan günlük yaşantınıza dönmeniz mümkündür. Ben aldırma işleminin ameliyat ile gerçekleştirilmesi halinde 5 ile 15 günlük bir süre sonunda dikişler alınmaktadır.
Aspirin ile Ben Tedavisi Olur Mu?
Aspirin ile ben tedavisi, pek çok kişinin benlerinden kurtulmak için tercih ettiği bir yöntemdir. Bununla birlikte benlerinize doğal tedavi yöntemlerini uygulamadan önce mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Bilinçsiz davranışlar kişinin rahatsızlığının artmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında cilt kanseri araştırmasının yapılması gereken durumlar da olabilmektedir. Dolayısıyla uzman bir hekime görünmeniz faydalı olacaktır..
Ben Aldırma Fiyatı
Ben aldırma tedavisi fiyatları, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle fiyat almak için mutlaka muayene olunması gerekmektedir.
Uzman hekimlere başvurarak en kıssa sürede en doğru yöntem ile canınızı sıkan bu durumdan kurtulmanız imkansız değil. her tadavi sürecinde olduğu gibi bu konuda da doğru hekim tercihi memnuniyetinizi artıracaktır.