Dikkatli anne ve baba çocuktaki görme bozukluklarını fark edebilir. Miyoplarda tembellik ortaya çıkamaz da hipermetroplarda ortaya çıkabilir. Özellikle iki göz arasında fark varsa, birisi sıfır iken diğeri 2 ya da 3 derece ise kesinlikle yüksek numara olan gözde tembellik gelişebilir. Tedavisi de 12 yaşından sonra yoktur. O nedenle çok dikkat edilmesi gerekir.
Çocuklarda görme bozukluklarını anlayabilmek için öncelikle çocuklarda görme gelişimini bilmek gerekmektedir. Bebekler doğduğunda henüz renkli görüşe sahip değildir. Sadece grinin tonlarında görür. İlk günlerde sadece 20 ila 30 cm uzaklığı seçebilir. Yeni doğanlar normal ışığa çok duyarlı değillerdir. Ancak parlak ışıkta gözlerini kapatırlar. Bu dönemde bebeği yakın mesafeden sevmek, onunla konuşmak dikkatini çekecektir.
Çocuklarda görme bozukluklarının bir kısmı bulgu verirken, bir kısmı ancak rutin göz muayenesi ile anlaşılabilir. Bulgular bebeklik döneminde ve çocukluk döneminde farklıdır. Bebeklik döneminde göz yapısında dışardan görülen farklılıklar, kapak düşüklüğü, kayma, göz bebeğinde beyazlık, gözün normalde büyük ya da küçük görünmesi, yaşarma, çapaklanma, kızarıklık gibi durumlar olarak özetlenebilir.
Bebeklik çağından itibaren çocuk doktorun önerdiği zamanlarda göz muayenelerinin yaptırılması gerekiyor.