Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Nazan Kutlu, gıdaların raf ömrünü önemli ölçüde uzatmayı sağlayan yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. "Nanolif" adı verilen bu teknoloji, gıdalarda mikroorganizma ve zararlıları uzaklaştırarak, ürünlerin tazeliğini uzun süre korumasına yardımcı oluyor.

İki yıl süren titiz çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu buluş, özellikle artan dünya nüfusu ve gıda talebine bağlı olarak gıda israfını azaltmayı ve üretim sürecini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Çalışmalarını İnnovan Girişimcilik Merkezi'nin desteğiyle sürdüren Meral ve Kutlu, geliştirdikleri nanolifi tavuk köftesi üzerinde test etti. 4°C'de 3 günde bozulan tavuk köftesinde yapılan denemede, nanolif sayesinde tavuk köftesinin 14 gün boyunca bozulmadan kaldığı gözlemlendi.

Doç. Dr. Meral, nanolifi ürettikleri malzemenin doğallığına vurgu yaparak, “Biyoaktif bileşenlerle hazırladığımız nanolifi, nanoteknolojiyle geliştirdik. Mısır proteini zein, keten tohumu yağı ve zerdeçalın aktif bileşenleriyle oluşturduğumuz çözeltiyi elektrik akımına maruz bırakarak nanolif elde ettik” dedi.

Gıda Üreticileri ve Tüketiciler İçin Büyük Avantaj

Doktora öğrencisi Nazan Kutlu, bu teknolojinin tüm gıda ürünlerine uygulanabileceğini belirterek, yılda binlerce ton gıdanın erken bozulduğuna dikkat çekti. “Ürettiğimiz nanolifi, sadece tavuk köftelerinde değil, ananas, kivi, peynir gibi birçok farklı gıda üzerinde de test ettik. Bu, gıda israfını önleyerek, gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlıyor” dedi.

Çalışmanın, gıda üreticileri ve tüketiciler için büyük bir avantaj sunduğunu belirten Kutlu, aynı zamanda sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı

Patent Çalışmaları Devam Ediyor

Meral ve Kutlu, geliştirdikleri nanolif teknolojisinin patentini almak için çalışmalarını sürdürüyor. İnnovan Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Erol Kına, merkezlerinde girişimcilere mentörlük ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, nanolif üretimi projesinin de bu süreçte büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Yenilikçi teknolojiyle gıda endüstrisine katkı sunmayı amaçlayan bu buluş, hem üreticiler hem de tüketiciler için gelecekte büyük bir fayda sağlayacak.

Kaynak: aa