Çok üşümek belirli bir hastalığın habercisi olmasa da sorunlar olduğunu gösterir. Peki, neden bazıları diğerlerine göre fazla üşür?

Üşümek vücudun ısıya ihtiyaç duyması anlamına gelir. Soğuğun etkisiyle vücut ısı kaybeder ve üşüme ortaya çıkar. Ancak bazı insanlar çok fazla üşür. Çok fazla üşümenin çeşitli sebepleri olabilir.

Çok üşümenin nedenleri neler?

Anemi: Kansızlık olarak bilinen anemi toplumda yaygın olarak görülür. Vücut oksijen üretecek kırmızı kan hücrelerini yeteri kadar üretemediğinde anemi yani kansızlık ortaya çıkar. Bu hastalık için mutlaka doktora başvurmak gerekir.

İbrahim Saraçoğlu en kıymetli kuruyemişleri açıkladı: Ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği... İbrahim Saraçoğlu en kıymetli kuruyemişleri açıkladı: Ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği...

Hipotiroidizm:  Tiroid hormonu yeteri kadar tiroid hormonu üretemezse ortaya bu hastalık çıkar. Bu hastalık metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bu da aşırı üşümeye davetiye çıkarır.

Böbrek Hastalığı: Böbrek rahatsızlığı olan kişilerde atıklar vücuttan yeterli seviyede atılamaz. Bu da vücutta atık artışına sebep olur. Vücutta kanın temizlenmesi iyi bir şekilde yapılmadığında da ısı düşer ve bu durum üşümeye sebep olur.

Travmatik Stres: Bazı durumlarda kişi bir an da travmatik bir olay yaşar ve stres bozukluğu yaşadığında vücudun ısısı düşüp titreme meydana gelebilir. Öte yandan kişi ameliyat geçirdiyse ameliyat sonrası anestezinin vücutta ki etkisi üşümeye sebebiyet verir.

  • Çok üşümenim pek çok nedeni olabilir. Tüketilen besinlerden yeterince vitamin ve mineral alamama üşümeye sebep olurken, hava şartlarına uygun giymemek de vücut ısısının bir türlü yakalanamayıp üşümeye sebep olur.

Anoreksiya Nervoza: Her vücudun günlük ihtiyacı olan bir kalori vardır. Bu hastalık günlük kalorinin alınmadığı zamanlarda ortaya çıkan zayıflama hastalığıdır. Kalori seviyesinde bu şekilde açık meydana gelmesi vücudun yağ dengesini bozar ve kişi hemen üşür.

Hangi vitamin eksikliği üşümeye neden olur?

Çok üşümenin diğer bir sebebi demir eksikliği olarak karşımıza çıkar. Vücutta doğru miktarda demir olmaması halinde üşüme ve titreme meydana gelir. Demir eksikliği, yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkabilir. Demir ilacı, kırmızı et tüketimi veya demir ilacı kullanmak demir vitaminini artırabilir.

Öte yandan çok üşümenin altında yatan nedenler arasında B12 eksikliği de olabilir. B12 eksikliği kansızlığa sebep olabilir ve bu durum da üşümeye kapı açar.

Editör: Yasemin Dülgeroglu