Pratik şekilde, lezzetli mi lezzetli bir yoğurt mayalamak ister misiniz? O zaman hemen yazımızın detaylarını okumaya başlayın!

Adım Adım Yoğurt Yapımı

Gerekli Malzemeler:

1 litre süt (tercihen taze ve pastörize edilmemiş),

2 yemek kaşığı yoğurt mayası (ev yapımı ilk tercih yoksa hazır yoğurt veya yoğurt yapma kültürü),

Biraz tuz (isteğe bağlı).

Bir küp şeker

Ekipmanlar:

Bir tencere,

Kapaklı bir kavanoz veya yoğurt yapma makinesi

Yapılışı:

İlk adım, sütü ısıtmaktır. Sütü tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Süt kaynamadan önce, ısıyı düşürün ve yaklaşık 80-85°C’ye gelene kadar ısıtma işlemine devam edin. Bu adım, sütün sterilizasyonunu ve yoğurt yapım sürecindeki bakterilerin öldürülmesini sağlar.

Sütü ısıttıktan sonra, soğuması için bir kenara bırakın. Süt, yaklaşık 43-46°C arasına soğumalıdır. Bu sıcaklık, yoğurt yapma kültürünün aktive olabilmesi için idealdir.

Not: ölçebilecek bir dereceniz yoksa parmağınızı tencereye daldırın, on saniye sayın parmağınız yanmıyorsa sütünüz mayalanmaya hazırdır. Yanıyorsa biraz daha soğumasını bekleyin.

Maya için ayırdığınız yoğurdun içine küp şekeri ve tuzu ekleyin iyice karıştırıp hazırlayın.

Süt soğuduğunda, yoğurt mayasını ekleyin. Yoğurt mayasını, hazır yoğurttan alabilirsiniz veya yoğurt yapma kültürü kullanabilirsiniz. Yoğurt mayasını ekledikten sonra, iyice karıştırın. Böylece maya tüm sütün içinde dağılır.

Yoğurt karışımını kapaklı bir kavanoza doldurun. Ardından kavanozu sıcak bir ortama yerleştirin. Bu ortamı, yoğurdun sıcaklık gereksinimlerini karşılayacak şekilde ayarlamalısınız. Örneğin bir termos içine sıcak su doldurup kavanozu termosun içine yerleştirebilirsiniz.  Yada eski usul etrafını bir örtü veya havlu ile sarın. Yoğurt, yaklaşık 6-8 saat içinde yoğurt fermente olacaktır.

Eğer yoğurt yapma makinesi kullanacaksanız farklı bir yöntem ile ilerleyebilirsiniz. O da şudur: Hazırladığınız yoğurt karışımını kapaklı bir kavanoza veya yoğurt yapma makinesine dökün. Yoğurt yapma makinesinin talimatlarına göre ayarları yapın ve makineyi çalıştırın. Genellikle 6-8 saat süren bir süreçtir. Bu süre sonunda yoğurdunuz hazır olacaktır.

Yoğurt yapma süreci tamamlandığında yoğurdu soğutmak için buzdolabına koyun. Birkaç saat boyunca soğutulduktan sonra yoğurdu tüketebilirsiniz. Yoğurdu ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Taze yoğurt, genellikle 1-2 hafta boyunca tazeliğini korur.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır (3)_1280x640

Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor! Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor!

Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları

Tabii ki evde yoğurt hazırlarken birkaç püf noktaya dikkat edebilirsiniz:

Yoğurt yaparken en iyi sonuçları elde etmek için taze ve pastörize edilmemiş süt tercih edin. Pastörize edilmiş süt de kullanabilirsiniz ancak taze süt daha iyi bir tat ve kıvam sağlamada etkilidir.

Sütü ısıtırken dikkatli olun. Sütü yakmadan ve kaynatmadan yaklaşık 80-85°C’ye kadar ısıtın. Bu sıcaklık, sütün sterilizasyonunu sağlar ve yoğurt yapım sürecindeki zararlı bakterilerin ölmesinde etkilidir.

Sütü yoğurt mayası eklemek için uygun bir sıcaklığa kadar soğutmanız önemli. İdeal sıcaklık genellikle 43-46°C arasındadır. Süt bu sıcaklık aralığında olduğunda, yoğurt mayası daha iyi bir şekilde aktive olacaktır.

Yoğurt yaparken kaliteli bir yoğurt mayası veya yoğurt yapma kültürü kullanmanız önemli. Yoğurt mayası, yoğurdunuzun kalitesini ve kıvamını belirleyen canlı bakteri kültürlerini içerir. İyi sonuçlar elde etmek için taze ve güvenilir bir yoğurt mayası seçin.

Yoğurt mayalamak için sıcak bir ortam oluşturmanız gerekiyor. Eğer yoğurt makinesi kullanıyorsanız makineyi, talimatlarına uygun şekilde ayarlamayı unutmayın. Sıcak bir ortam oluşturmak için termos içinde sıcak su kullanıyorsanız sıcaklığın düşmesini önlemek için termosu önceden ılık suyla ısıtabilirsiniz.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır (4)_1280x720

Editör: Saliha Kara