Limon Fidanı Seçimi

Balkon, teras veya iç mekanda mis kokulu çiçekleri, yumuşak sarı meyveleri ve bodur görünümüyle yaşam alanınıza ayrı bir hava katabilirsiniz. Mayer limon fidanı, özellikle tropikal olmayan bölgelerde saksıda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz kokusuyla sizi büyüleyecek oldukça dayanıklı bir türdür.

En az 2-3 yaşında sağlıklı bir limon fidanı satın alın. Bu sayede büyüme süresi, aşılama gibi durumlardan zaman tasarrufu edebilirsiniz.

Saksıda limon ağacı nasıl yetiştirilir, nelere ihtiyaç var?

Saksı ve Toprak

Bitkinin kök hacminin % 25’i kadar daha büyük bir saksı seçin. Drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olun ve zaman zaman kontrol edin. Saksı toprağının kalitesi ve türü de önemli bir faktördür. Yüksek verimli bitkiler yetiştirmek için, bol miktarda organik madde ve gübre karışımı ile iyi drene olan bir toprak karışımı kullanın. Çiçek toprağı ya da diğer adıyla Torf kullanmayınız

Limon ağacınızı birkaç yılda bir ve daha çok baharın başlangıcında saksı değişimi yapabilirsiniz (sıcak iklimlerde, kış en iyi mevsimdir). Saksı büyüklüğünüz ağacınızın ölçeğine göre olmalıdır. Çok büyük veya küçük saksı kullanımından kaçının; Daha önce kullandığınız saksıdan bir boy daha büyük bir kap kullanmak en doğrusu olacaktır.

Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir, nelere dikkat etmek gerekir (3)_1280x960

Güneş ve Işık Gereksinimi

Turunçgiller ailesindeki tüm bitkiler tam güneşi sever, yaklaşık 7 ila 8 saat güneş ışığı gereklidir. Bunun için balkon, teras, veranda gibi hem güneş hem de bolca hava alan yerlerde bulundurabilirsiniz. Eğer iç mekanda bir limon fidanı yetiştirmek istiyorsanız, bol güneş ışığı alan bir pencereye yakın konumlandırmak ya da yapay yetiştirme ışıkları ile doğrudan ışık eksikliğini giderebilirsiniz.

Sulama

Her canlıda olduğu gibi limon ve diğer narenciye ağaçlarının da suya ihtiyacı vardır. Çok fazla veya çok az su verilmesi çiçeklenmeye ve meyve düşmesine neden olabilir ve bazen bitkiler de ölebilir. Kış ve bahar dönemlerinde 2-7 günde bir saksı hacmiyle doğru orantılı olarak verilen su miktarı değişmektedir. Sulamadan önce üst 2-3 santimlik toprak katmanını kuruluk açısından kontrol edin. Rüzgarlı ve sıcak günlerde daha sık sulama ve hafif nemli toprak gerektirir. On litrelik bir saksı için bir litreye yakın su verilmelidir. Sıcak yaz günlerinde sulama sıklığı 1-2 güne kadar düşebilir.

Nem

İç mekanda limon ağacı yetiştiriyorsanız, gelişmesi için belirli bir nem seviyesi gerekir,% 50 idealdir. Bunu sağlamak için sulama zamanlarında bir sprey yardımıyla yapraklarına püskürtme yaparak nem ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.

İKLİM

Dondurucu soğuklar turunçgil bitkilerini öldürür.  -1 derecenin altındaki sıcaklık, limon ağacı için hayatı tehdit eder. Optimum sıcaklık yaklaşık 10 ° C ila 28 ° C arasındadır. Uygun iklim sağlanamayan bölgelerde kış döneminde ev içinde muhafaza edilmelidir.

Limon Ağacının Budanması ve Bodurlaştırma

Limon ve diğer narenciye fidanlarınızın daha hızlı, sağlıklı ve görüntüsüyle de kendine hayran bırakan bir yapıda olması için yapılan tüm faaliyetlerin yanında budama da gerekmektedir. Yılda birkaç defa yapabileceğiniz taç budaması narenciye fidanlarınızın gelişimini tetikler ve yeni filizlerin çıkmasını sağlar.

Taç budaması ağacınızın daha düzgün şekilde büyümesi için dallarının uç kısımlarından budama makası ile yaklaşık 5 cm kadar kesilmesi işlemidir. Ayrıca narenciye fidanlarınızın aşı altından çıkan, verimsiz anaç dallarının da kesilmesi ağaçlarınızın gelişimine fayda sağlayacaktır.

Saksıda Limon Ağacı Yetiştirmek İçin Gübre

Saksıda ki limon fidanları en az ayda bir kere gübre ihtiyacı istemektedir. Bitkinizin meyve hasadından sonra yeniden çiçek açması için fosfor içerikli gübre vermelisiniz. Çiçekler açtıktan sonra meyveler badem büyüklüğüne gelene kadar yaprak gübresi ile beslemelisiniz. Bitkiyi strese sokup meyve dökümü yapmaktadır. Meyveler büyümeye başladıktan sonra azot içerikli potasyumlu gübre verebilirsiniz. Bitkinize en az ayda bir kere çinko mangan ve bakır içerikli daldan yaprak gübresi vermeniz bitkinizin kış aylarında soğuklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.  Yaz aylarında ise bitkinizin meyvesinin ve yapraklarının güneş yanıklarından korumaktadır. İçeriğinde ki bakır ise doğal mantar ilacıdır.  bitkiniz de bakteri oluşumunu önemli ölçüde azalmaktadır. Çinko Mangan ve bakırı süs bitkileri ve meyve fidanlarına da verebilirsiniz. Flora-x Yaprak Gübresi Öneririz Sadece bitkiniz de çiçek çanakları açıldıktan sonra polenlere zarar verebilir. Fakat bitki çiçekleriniz. Tomurcukken kullanmanız da çiçek tutumunda büyük fayda sağlayacaktır. Gübre çeşitlerini sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Sallama yöntemiyle efsane lezzet: Evde kolay zeytin kurma tarifi Sallama yöntemiyle efsane lezzet: Evde kolay zeytin kurma tarifi

Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir, nelere dikkat etmek gerekir (1)_1280x670

Saksıda Limon Ağacının Zararlıları ve Hastalıkları

Zaman zaman limon ağaçlarınızda ve diğer narenciye fidanlarınızda da hastalıklar ve haşereler görülebilmektedir. En bilinen ve belirgin hastalıkları uçkurutan, pamuklu bit ya da yaprak biti, yaprak buruşukluğuna sebep olan harita böceğidir. Bunlara karşı hem doğal hemde pratik bir çözüm olan arap sabunlu su ile duş aldırma yöntemidir. Hastalıkların olmaması ve tedbir amaçlı bu uygulamayı 1000 ml suya bir çay kaşığı arap sabunu ilave edilip iyice karıştırılır. Limon ağacı yada diğer narenciye fidanlarınıza 7-20 günde bir tüm yaprakların ve dallarına bir sprey yardımı ile püskürterek uygulayabilirsiniz. Özellikle çiçeklenmeden önce yapmanız tavsiye olunur. Çiçek döneminde polenlere olumsuz etkileyeceği için meyve tutma oranı düşer. Doğal yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda mutlaka ziraii bir ilaç kullanmanız gerekmektedir.

Limon Ağacı Hasat

Hasat zamanı, yetiştirdiğiniz narenciye türüne ve hava koşullarınıza bağlıdır. Genelde kış aylarında meyveleri olgunlaşıp hasat edilmeye hazır hale gelir. Tüm ihtiyaçlarını karşılayıp düzenli bakımını yaptığınız ağacınızın artık meyvelerinin tadına bakma zamanıdır. Emeğinizin karşılığını fazlasıyla almanız umuduyla.

Sizin ve sevdiklerinizin yaşam alanlarını güzelleştirecek, en değerli varlıklarımız olan geleceğimizin teminatı çocuklarınıza da doğa sevgisini aşılayabileceğiniz, zamanınızı hoşça değerlendirip emeğinizin karşılığını da fazlasıyla alabileceğiniz, en favori hobiniz olacak olan evde limon ağacı yetiştiriciliği için bizler her zaman destek sağlamaya hazırız.

Editör: Saliha Kara