GENEL

Et alırken bunlara dikkat!

Hangi et türünü tercih etmeliyiz?

Abone Ol

Evimize et alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var ki sağlık açısından da büyük önem arz ediyor. Et seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk hususlara bir göz atalım;

-Etin veteriner tarafından kesilip satılmasına,

-Etin doğal rengi olan pembemsi kırmızı renkte olduğuna, Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır 

-Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır 

-Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalıdır

-Soğuk muhafazasının yapılıp yapılmadığına

-Satış noktasının ve kasapların gerekli ve yeterli teknik ve hijyenik koşullara uygunluğuna dikkat edilmelidir

Yağsız et ortalama olarak %76 su, %21.5 azotlu maddeler, %1.5 yağ, %1 mineral maddeler ihtiva ediyor. Bunun yanında karbonhidratlar, beyaz renk maddeler, enzimler ve vitaminler çok az oranlarda bulunur. Etin başlıca tuzları potasyum, magnezyum fosfat ve sodyum klorür olarak biliniyor. Az mik-tarda demir, silisyum bulunduran ette gaz olarak fazla miktarda karbondioksit, az miktarda azot var.

Peki hangi eti tercih etmeliyiz?

Dana: Dana etlerinin pembe ve yağlı olanlarını almak en uygunu. Etleri esmerleşmiş danalar makbul sayılmamakta.

Kuzu: Kuzu etleri en makbul sayılan türdür. Özellikle süt kuzuları  çok yağlı olanları tercih edilmeli. Koyun: Eti en kıymetli koyun cinsi kıvırcıktır. Kıvırcığı dağlıç ve karaman tâkip eder. Keçi etinden her zaman daha makbul sayılır.

Keçi: Keçilerin tiftik ve kıl keçi gibi cinsleri varsa da her Ette gaz olarak fazla miktarda iki cinsin eti de makbul değil. Keçi koyundan ince fakat uzun cüsselidir.

İnek ve Öküz: Özellikle kısır inekler öküzlerden, mandaların dişilerinin etleri de erkeklere oranla daha uygun kabul edilir.