Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde toplanan çöplerden elektrik üretmeye devam ediyor. 2017 yılında Erzurum-Bingöl kara yolu üzerinde 55 hektarlık alanda kurulan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, günlük 330 ton atıktan metan gazı elde ederek, aylık 2,4 megavatsaat elektrik üretiyor. Bu miktar, yaklaşık 3 bin 500 evin elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Belediye, mevcut tesisin kapasitesini artırmak için önemli bir adım atarak, yakın zamanda tüm ilçelerin atıklarını toplayacak yeni bir istasyonun kurulumunu tamamlamak üzere. Bu yeni gelişme ile birlikte, elektrik üretiminin iki katına çıkarılması ve daha fazla evin elektriğinin çöplerden elde edilmesi hedefleniyor.
"Geri Dönüşümde İddialı Bir Şehir Olacağız"
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Faruk Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki üç merkez ilçeden toplanan atıklardan elektrik üretildiğini söyledi. Çöplerin geri dönüşüm için ayrıştırılarak kaliteli bir şekilde depolama alanına yönlendirildiğini belirten Avcı, "Aylık 3 bin 500 dairenin elektrik ihtiyacını çöpten karşılıyoruz. Üretimin artması için tüm ilçelerimizdeki atıkları istasyonumuza taşıyoruz. Yeni istasyon çalışmalarımız tamamlandı, Ramazan ayı sonuna kadar tüm ilçelerimizin çöpünü toplayarak elektrik üretimimizi artıracağız. Ürettiğimiz elektrik, aylık 5-6 bin dairenin ihtiyacını karşılayacak. Erzurum’da geri dönüşüme katkı sağlamak bizim için çok önemli, bu yıl içinde geri dönüşümde ülkemizin iddialı şehirlerinden biri olacağız" dedi.
Vahşi Depolama Alanları Sona Erecek
Erzurum’daki atıklardan elektrik üretim sürecini anlatan Çevre Mühendisi ve tesis saha amiri Emre Biçkici, günlük 50 kamyon çöpün elektrik enerjisine dönüştürülme aşamasını detaylandırdı. Çöplerin tartım işlemi sonrası ayrıştırıldığını ve organik kısmın düzenli depolama alanlarına yönlendirildiğini belirten Biçkici, "Metan gazı, 4 metre derinliğindeki borularla çekilip 5 bin metreküplük balonlarda depolanıyor. Çekilen gaz, hidrojen sülfürden ayrıştırılarak jeneratörlerde yakılıyor ve bu yakma işlemiyle elde edilen elektrik, şehir hatlarına veriliyor" dedi.
Tesiste, her biri 1,2 megavatsaat kapasiteye sahip iki jeneratör bulunuyor. İleriye dönük hedef, bu üretim kapasitesini iki katına çıkararak, şehirdeki vahşi depolama alanlarını tamamen ortadan kaldırmak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu ve sürdürülebilir enerji üretimi ile hem şehir ekonomisine katkı sağlamak hem de çevresel etkiyi azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.