Kentin zengin yöresel mutfağını tanıtmak ve koruma altına almak amacıyla coğrafi işaret başvurusu yapılan yöresel ürünler tanıtılarak ilin zenginliği kayıt altına alınıyor.

Yaşamın değişen şartları ve özellikle kentlerde insanların doğal ürünlere yönelik artan arayışları ve talepleri , yöresel ve geleneksel üretim yöntemleri ile elde edilen ürünlere ilgiyi arttırdı. Bu durumda beraberinde ürünlerde ‘coğrafi işaret’ tescil kavramını gündeme getirdi. İnsanlar artık marketlerde ya da lokantalarda coğrafi işaretli ürünleri soruyor.

Erzincan’da  coğrafi işaret başvurusu yapılan yöresel ürünler ise şu şekilde;

Erzincan  yaprak döneri, tandır ketesi, kasefe tatlısı, lüle baklavası, tava leblebisi, sakı elması, tandır ekmeği, tandır lavaşı, babuko yemeği ve atom sütlaç, Kemaliye kavurması, tulum peyniri, Refahiye balı, kesme kadayıf, Kemaliye Dutu/Eğitin dutu, Kemah tuzu, Üüzümlü sarucu, Erzincan  Lokumu, Kemaliye’nin Eğin Ekmeği, Kemaliye badişli çorbası, yaprak sarması, çermail armutu, Kemah Cevizi, kuşburnu goravası, Erzincan eşgilisi

 Coğrafi İşaret Ne Anlama Geliyor

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescilli ile kalitesi , gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

6Dc48B91 7855 4A1A 91D2 E504E567Ee4B 1280X258

Ehliyete El Koyma Dönemi Başlıyor Ehliyete El Koyma Dönemi Başlıyor

Editör: Doğu Gazetesi