ERZINCAN

Erzincan dönerini diğer dönerlerle bir tutmayın!

Türkiye'nin en lezzetli döneri Erzincan'da yapılır

Abone Ol

Erzincan’da tadılması gereken yiyeceklerin listesi yapılsa büyük ihtimalle başı çekecek olan Yaprak Dönerdir. Peki Erzincan dönerini diğer illerin dönerinden ayıran sır ne dersiniz?

Yörenin yaylalarında yetişen koyun (orijinal Erzincan döneri Keçi etinden olur) eti ile yapılan döner eklenen kuyruk yağı ile lezzet patlaması yaratır.

Dönerin kaliteli olmasındaki etkenlerin ince ve bekletilmeden kesilmesi, bunu da etin pembeliğini kaybettiği zaman yapılması gerektiği, sadece meşe odunu ile pişirildiğinde gerçek lezzetine kavuştuğu belirtilmekte.

Dönerin etinin reçetesi; %60 dana, %30 kuzu, %10 kuzu kuyruk.

Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber karışımında en az bir gece bekletilir.

Soğanlar soyulduktan sonra ikiye bölünerek içme suyunda bir gece bekletilip emdiği suyu süzmesi için delikli bir kaba konulur ve su süzüldükten sonra rendelenirse elde edilen soğan suyu eti karartmaz. Ayrıca karabiberin de beyazı kullanılmalıdır. 10 kg yaprak et için 1 litre süt, 200 gr civarında yoğurt, 2 adet orta boy soğan, 3 yemek kaşığı tuz,1/2 yemek kaşığı karabiber sos yapılır ve 2 gün bekletildikten sonra şişe takılır takılma esnasında % 20 civarında kuzu döş kullanılması ete daha bir lezzet katacaktır.

Erzincan Döneri Malzemeleri

·        Yarım kilo kemiksiz et

·        4 diş sarımsak

·        1 çay bardağı süt

·        1 tatlı kaşığı kekik

·        1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

·        1 tatlı kaşığı tuz

·        4 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Eti, streç ile sarıp buzluğa atın. Birkaç saat dondurduktan sonra olabildiğinde ince şekilde yaprak yaprak doğrayın. Ardından etleri bir tavaya alın. Üzerine ezilmiş sarımsakları sürün. Süt, kekik, kırmızıbiber ve sıvı yağı da koyup buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Sürenin sonunda döneri, orta ateşte pişirin. Tuzunu ekleyip sıcak olarak servis edin.

Erzincan’a yolunuz düştüyse bu lezzeti tatmadan sakın geçmeyin, büyük şey kaybedersiniz bizden söylemesi.

Kaynak; www.evrenseldevinim.com/ - www.duybunu.com.tr