Karasu nehri, kano yapmaya elverişli olup nehrin her kesiminde yapılabilir. Munzur-Fırat Doğa Sporları Derneği akarsu kanosu sporunu aktif olarak yapmaktadır. Bey tahtı - İliç arası bu spor için çok uygun bir parkurdur.
kano nedir ?
Kano, genellikle göllerde ve debisi çok yüksek olmayan akarsularda yapılan bir doğa sporu çeşididir. Yalnız şu ayrımı derhal belirtelim ki, bizim burada anlatmaya çalıştığımız kano sporu profesyonel kano sporundan değişik. Profesyonel kanolar genellikle tek kişiliktir ve debisi yüksek hırçın akarsularda kullanılır. Burada amaç doğayla girilen mücadeleden galip çıkabilmektir. bizim bahsettiğimiz kanolar "Kızılderili tipi kano" diye isimlendirilen, günümüzdeki profesyonel kanolara ilham kaynağı olmuş, Çoğunlukla 3 kişi tarafından kullanılan gezi tipi kanolardır. profesyonel kanoları kullanmak için belirli bir müddet ve nitelikte eğitim almış olmak gerekliyken Kızılderili tipi kanoları kullanmak için böyle bir eğitime ihtiyacınız olmayacak.
Akarsularda zamanla olduğu gibi, güç doğa koşularıyla da mücadele etmeye dayanan ve küçük bir tekneyi tek kürek yardımıyla hedefe ulaştırma prensibi üzerine kurulu spor dalı. Kano, bir olimpiyat sporu olarak çok çeşitli teknelerle yapılır. Bu sınıflar kano ve kayak olmak üzere iki kategoriye ayrılmış olup, kanolara “Canadians” da denir. Kanolar Kızılderililerin teknelerinden doğmuştur.
Kano Her iki ucu sivri, düz dipli, hafif ve elde taşınabilen tekne. Ağaç kütüğünün oyulmasıyla yapılan “oyma kayıklar” da bu adla anılır. Günümüzde spor ve eğlence maksadıyla kullanılan kanolar, çoğunlukla sert ağaçtan, kalıplanmış plastikten, alüminyumdan, cam elyaftan veya ahşap üzerine gerilmiş çadır bezinden yapılır. Kano sporu adıyla, hızlı akıntı ve azgın dalgalı ırmaklarda tabii ve sun’i engelleri aşmada kullanılır.
Tek kişilik kano (C1); 16 kg ağırlık, 5,2 metre uzunluk, 75 cm genişliktedir. İki kişilik (C2) ise, 20 kg ağırlık, 6,5 metre uzunluk ve 75 cm genişlikte olup, kano derinlikleri 30-35 cm arasında değişir. Kanoda bulunan her yarışçı, kısa saplı basit yapılı tek bir kürek kullanır. Kürek, teknenin herhangi bir noktasına sabitleştirilmemiştir. Kanoda dümen tertibatı yoktur. Yön verme, kürekle ve ağırlığın değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Yedek kürek bulundurulur. Baş muhafazası ve yüzme yeleğinin giyilmesi mecburidir.
Müsabakalar, en az 3 km uzunluktaki süratli akarsularda 500-1000 metrelik mesafelerde tek kişilik (C1) veya iki kişilik (C2) kanolarla yapılır. Düz yol, nehir inişi ve slalom olmak üzere üç çeşit yarış mevcuttur. Kano devrildiğinde, kanocu kendi imkanlarıyla yardımsız olarak teknesini düzeltip yarışı devam ettirebilirse, diskalifiye sayılmaz. Her kanocunun tehlikeli durumlarda hasmını kurtarması mecburidir. Aksi taktirde ömür boyu diskalifiye edilir.
Bir uçtan öbür uca kadar üzeri açık olan kanolarda kürek, tek palalıdır. Üstü kapalı olan ve kürekçinin sıkıca yerleştiği bir sahanlığı bulunan güverteli kanoların kürekleri çift palalıdır. Kanonun sahanlığına tutturulmuş ve kanocunun gövdesine göre ayarlanmış kauçuk kaplı etekler mevcuttur. Bunların sayesinde içeriye suyun sızması önlenir. Bu tip kanolar genelde “kayak” adıyla anılır. 7 kişilik kanolar (C7) da mevcuttur fakat bunlar olimpiyat yarışlarına sokulmazlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler Bu aktiviteye katılırken aklında bulunması gereken birkaç nokta:İlk defa böyle bir tura katılıyorsan rehberlerin vereceği eğitimleri ve talimatları ciddiye almalısın. Bu eğitimler senin aktiviteden daha fazla zevk alman ve seni olası bir yaralanmaya ya da kötü sürprizlere karşı korumak için verilmektedir. Can yeleğini mutlaka tak ve verilen talimatlar doğrultusunda vücuduna göre ayarla. İyi yüzme bilmen ya da kendine güvenmen can yeleğini takmaman için geçerli bir neden olmamalı... Tatlı suda, özellikle üzerinde giysilerin varken yüzmek tahmininden daha zor olabilir.
Kano içindeyken ayağa kalkma. Ağırlık merkezinin yukarıya doğru çıkması kanonun dengesini daha kolay bozacaktır. Ağırlık merkezi aşağıdayken kanonun dengesi kolay kolay bozulmaz.
Yanına orta boy bir çanta, yedek giysi, çorap ve ayakkabı al. Çantanda suyunu ve sana verilen yiyecekleri taşıyacaksın. Yedek giysilerini yanına alarak kanoya binme. Yolculuk sırasında ıslanabilirsin. Yedek giysilerinin kuru kalması için onları arabada bırak. Yanına kullanmayacağın malzeme alma. Aşırı yükten kaçın. Yanına fotoğraf makinesi, kamera vb. şeyler aldığında, bunların ıslanarak kullanılamaz hale gelebileceğini unutma.