Genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, ses değişikliği, halsizlik, hapşırık ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük görülür. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı azalır. Ergenlik çağındaki bir çocuk ise yılda 2-4 üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ancak yılda 8’den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2’den fazla zatürre ya da yılda 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı tetkikler olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekebilir.

Özellikle büyük çocuklarda kullanılan bazı tedaviler, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikayetleri azaltabilir, fakat çocukların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. En sık yapılan hatalardan biri de gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Unutmayalım ki antibiyotikler bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmezler. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar; gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda ise işe yaramazlar. Bu nedenle antibiyotikler sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Bunlar arasında çocukların sıvı alımının arttırılması, sigarayla temasın engellenmesi, serum fizyolojik ile burnun temizlenmesi ve aspire edilmesi, ateş 38 dereceden yüksekse ılık duş yaptırılması, soğuk uygulama yapılması ve/veya ateş düşürücü verilmesi sayılabilir. Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik tedavilerin ise etkinliği çok sınırlıdır, ancak şikayetlerin belirgin olduğu durumlarda hekime danışılarak 4- 6 yaşın üzerindeki çocuklarda verilebilir. Aspirin kesinlikle kullanılmaz. Viral enfeksiyonlar ile birlikte aspirin kullanılması reye sendromu denilen, karaciğer yetmezliğine kadar giden ve hayati tehdit eden durumlara yol açabilir. Çocuklarımızı üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için ise hasta kişilerden uzak tutmak, sık el yıkamak, kağıt mendil kullanmak, özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi ve grip aşısı yaptırılması önemlidir.

Çocuklarda boy artışı için en etkili besin hangisi? Çocuklarda boy artışı için en etkili besin hangisi?

Editör: Adem Küçükkaya