LEGO Bricktales – Klasik LEGO estetiği, tanıdık bulmaca tasarımı

  • latformlar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, iOS, Android, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 12 Ekim 2022

LEGO Bricktales’de oyuncular, birçok farklı tema tabanlı dünyada diğer mini figürlere yardım etmekle görevlendirilir. Nihai hedef, büyükbabanızın tema parkını çalışır hale getirmesine yardımcı olmaktır. Diğer sorunlu mini figürler size verilen görevleri tamamlamak için gereken kristalleri size verecektir.

Buradaki bulmaca çözme mekaniği oldukça keyiflidir. Her dünya karmaşık bir LEGO eseri olarak gösterilecek ve oyuncuların hedefleri tamamlamak için kameralarını döndürmeleri ve eğmeleri gerekecek. Bazı görevlerde oyuncular, mini figürlerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için köprü gibi yapılar da inşa edecek.

Paper Trail – Bir masal kitabı macerası

  • Platformlar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, iOS, Android, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 21 Aralık 2022

Paper Trial, bir çocuk hikâye kitabını andıran sanat stiline sahiptir. Bu oyunda oyuncular, birçok farklı sahnede dolaşarak yardım edebildiği kişilere yardım eden genç bir kızı kontrol edecekler. Paper Trail yapımını diğer bulmaca oyunlarından ayıran bazı benzersiz ve ilginç mekanikler var.

Paper Trail bir dereceye kadar işaretle ve tıkla macerası olarak tanımlanabilir. Oyuncular kendilerine verilen bulmacaları ve hedefleri çözmek için etraflarındaki dünyayı katlayarak çözümler bulmalıdır. Bu gezinme/bulmaca mekaniğine alışmak biraz zaman alıyor. Fakat bir kez ustalaştıktan sonra Paper Trail gibi bir oyun bulmak zorlaşacaktır.

Storyteller – Mükemmel hikâyeyi oluşturun

  • Platformlar: Nintendo Switch, iOS, Android, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 23 Mart 2023

Storyteller’da oyunculara bir bulmacanın birkaç parçası verilir ve istenen sona ulaşmak için hikâyeyi tamamlamaları gerekir. İlk başta, bu bulmacalar iki karakterin âşık olması gibi basit olabilir. Ancak hikâye daha sonra belirsiz ve karmaşık hale gelir.

Başlamak için birkaç karakter ve olay örgüsü verildiğinde, bir hikâye oluşturmak kulağa zor gelmeyebilir. Fakat Storyteller, oyunculara hedefe ulaşmaları için sadece birkaç sahne verir. Bir başyapıtı bitirmek göründüğünden çok daha zor olabilir.

Planet Of Lana – Korkunç robotlar ve güzel manzaralar

  • Platformlar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 23 Mayıs 2023

Planet of Lana, büyüleyici manzaralarla oluşturulmuş karanlık ve derin bir anlatıya sahip yandan kaydırmalı bir bulmaca oyunudur. Limbo ve Inside gibi oyunların hayranları Planet of Lana’da sunulan mekaniklere aşina olacaklardır.

Oyuncuların, oyunu birbirine bağlayan hikâye konularını keşfetmek için derinlere bakmaları gerekiyor. Sesli bir anlatıcı ve bazı diyalog ipuçları var. Ancak bunlar var olmayan bir dilde sunuluyor ve oyuncuları dünyanın bilgisini ortaya çıkarmak istiyorlarsa oyunun bulmacalarından ve düşmanlarından toplayabilecekleri bilgileri toplamaya zorluyor.

We Were Here Expeditions: The Friendship – Güvenmek ya da güvenmemek

  • Platformlar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 14 Aralık 2023

We Were Here Expeditions: The Friendship, eşli olarak oynanması amaçlanan benzersiz bir bulmaca oyunudur. Siz ve arkadaşınız terk edilmiş bir eğlence parkında bazen birbirinize kızabilirsiniz. Oyunda dürüstlüğünüzü test edecek birkaç farklı denemeden geçmeniz gerekecek.

Yapım, Bread and Fred veya It Takes Two gibi diğer eşli bulmaca oyunlarını anımsatıyor. Bu yüzden onlardan hoşlandıysanız, We Were Here Expeditions: The Friendship muhtemelen tam size göredir. Bu oyunu başarıyla tamamlamak için güven, ortaklık ve iletişim gerekir.

Cocoon – Basit kontroller, karmaşık çözümler

  • Platformlar: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 29 Eylül 2023

Cocoon, oyuncuların beyinlerini sıkça kullanmalarını ve parmaklarıyla çok az iş yapmalarını gerektirir. Bunun nedeni oyunun tamamında sadece iki kontrol kullanılmasıdır. Bu kulağa sınırlayıcı gelse de Cocoon’un oyun tasarımcısı seviyeden seviyeye işleri değiştirmek için pek çok yol buldu.

Oyun nispeten kısa. Bununla birlikte burada çok fazla içerik bulunuyor. Çeşitli boss dövüşlerinden dünyayı değiştiren perspektiflere kadar Cocoon, mümkün olduğunca az oturuşta oynanması gereken bir oyun. Çevre tasarımı harika ve bulmaca oyunu hayranları bu küçük böcekle her dakikanın tadını çıkaracaklar. Cocoon ile deneyiminiz boyunca birçok kez, neredeyse her dünyaya ve bulmacaya giren karmaşık katmanlara hayran kalacaksınız.

Yanlış Şarj, Büyük Patlamalar: Powerbank Tehlikelerine Dikkat! Yanlış Şarj, Büyük Patlamalar: Powerbank Tehlikelerine Dikkat!

Humanity – Her tur başında komut vererek insanları yönetin

  • Platformlar: PS4, PS5, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 23 Şubat 2023

Humanity oldukça geniş kapsamlı bulmacalara sahip muhteşem bir oyundur. Oyuncular parlayan bir köpeği kontrol ederek istedikleri hedefe ulaşmak için bir grup insanı bir harita üzerinden koyun gibi güdecekler. Bu kulağa nispeten kolay geliyor. Ancak bulmacalar basit olmaktan çok uzak.

Komutları başarıyla ya da ölümlerine kadar yerine getirmelerini izleyin. Bulmacalar, tur öncesi ya da tur içinde yönlendirmelerle çözülür. Oyuncular insanları takip etmesi için yönergeler belirler ve komutları başarıyla ya da ölümlerine kadar yerine getirmelerini izler.

Viewfinder – Dünyaya benzersiz bir perspektiften bakın

  • Platformlar: PS4, PS5, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 18 Temmuz 2023

Viewfinder karmaşık bir oyun. Bu oyunda, oyuncuların çevrelerindeki dünyanın fotoğraflarını çekmeleri gerekiyor. Daha sonra bir hedefe ulaşmak çevrelerindeki araziyi ve seviyeyi değiştirmek için bu fotoğrafları kullanmaları gerekir.

Bu ilk başta göze kolay gelebilir. Fakat oynadıkça (ve seviyelerin zorluk derecesi arttıkça), oyunun kendine has zorluğu hızla anlaşılır. Burada çok fazla çeşitlilik bulunuyor. Viewfinder’da karmaşık bir şekilde tasarlanmış bulmacalarını çözmeye çalışırken olasılıklar sonsuzdur. Perspektif tabanlı bulmacaların yeniliği sonlara doğru hızını kaybediyor, ancak Viewfinder deneyimi inanılmaz.

The Talos Principle 2 – Güzel dünya ve karmaşık bulmacalar

  • Platformlar: PS5, Xbox Series X/S, Windows PC
  • Yayınlanma tarihi: 2 Kasım 2023

The Talos Principle 2 bir bulmaca oyunu için çok daha fazlasıdır. Karakterleri, hikayesi ve bazı karmaşık mekanikleri ile güzelce hazırlanmış bir dünyada geçiyor. Bulmaca oyunları her zaman ayrıntılı anlatılara sahip değildir. Fakat Talos Principle 2, selefi gibi oyunculara bir bulmacanın çözümünden çok daha fazlasını düşünmelerini sağlıyor.

Hikâye, oyuncuların kendilerinin deneyimlemesi gereken bir şeydir. Bu denenle oyuncunun karakteri üzerinde çok fazla ağırlık vardır. Düşündürücü hikâye konuları, detaylı dünya tasarımı, benzersiz ve akılda kalıcı karakterleriyle bu oyunun en iyi bulmaca oyunları listemizde ilk sırada yer alması şaşırtıcı değil.

Editör: Saliha Kara