İnsanlar sağlıklı beslenmek için çeşitli araştırmalar yapıyor ve hem maddi olarak hem de manevi olarak bunun zor olduğu fikrine kapılarak vazgeçiyorlar ya da başlıyor ama düzeni bir türlü devam ettiremiyorlar.

Sağlıklı beslenmek için ilk olarak diyetisyenlere başvuruyorlar. Oluşturulan programları uygulamak zor geliyor veya insanlar iradelerine engel olmakta zorlanıyorlar. Sağlıklı beslenememelerinin bir diğer nedeni de fast food kültürünün son zamanlarda oldukça yaygın kullanılması olarak karşımıza çıkması. Fast food yiyecekler ve hazır gıdalar kadar abur cuburlar da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki, insanlar neden zararlı olmasına rağmen bu yiyecekleri tercih ediyor? Bunun da elbette onlar için haklı olan nedenleri olabiliyor. Her şeyden önce günümüz insanları zamanı dengeli kullanamıyor ve gün içerisinde sürekli meşgul oldukları için sağlıklı yiyecekler hazırlamaya vakit ayıramıyor. Bu hazır yiyeceklerin içinde bulunan çeşitli katkı maddeleri de daha lezzetli gibi algılanmalarına yol açıyor. Estetik görüntülerinin ve bu lezzetlerinin arkasında ise çoğu zaman obezite gibi sağlık sorunları yatıyor.

Vücutta doğal olarak bulunan ve hayati görevler üstlenen glutaminin faydaları Vücutta doğal olarak bulunan ve hayati görevler üstlenen glutaminin faydaları

DAHA AZ BÜTÇEYLE SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Bütün bu bilgilerin ve yaşantıların ötesinde sağlıklı beslenmenin büyük bütçeler gerektirdiği fikri ortaya çıkıyor. Bunun en önemli nedeni ise verilen diyet listelerinin veya önerilen yiyecek gruplarının her bütçeye uygun olmaması. Oysa besin değerleri aynı olup farklı yapıda olan birçok yiyecek ve yiyecek grubu bulunuyor. Bu yiyecekler çoğu zaman herkesçe bilinmiyor ve sonuç olarak insanlar sağlıklı beslenmek için ekonomik durumlarının yeterli olmadığını düşünerek vazgeçiyor, umutlarını kaybediyor. Halbuki düşük bütçeler ayırarak sağlıklı beslenebilmek hiç düşünülmediği kadar kolay! 

Düşük bütçeyle daha sağlıklı beslenmenin püf noktalarını sizler için derledik ve maddeleyerek anlattık:

  • Sağlıklı beslenmeye çok para harcamanızın en önemli nedeni alışverişlerinizi belirli bir plan doğrultusunda yapmamanızdır. Plansız yaptığınız alışverişleriniz, sizin sağlıksız ya da besin değeri düşük olan birçok yiyeceği satın almanıza neden olur. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye daha az bütçe ayırabilmek için haftalık bir yemek listesi hazırlamalısınız. Sonrasında her hafta başında yalnızca bu listede yer alan malzemeleri satın almalısınız. Böylece sağlıklı beslenmek için fazla masraf etmeyecek ve abur cubur tüketimini de farkında olmadan azaltacaksınız.
  • Protein tüketimi sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda önemli bir besin türü olarak görülür ve akla ilk olarak et, balık ve tavuk gelir. Bu gibi et ve tavuk ürünleri, günümüzde oldukça pahalı. Bu durumda et yemediği için insanlar sıkça protein alamayacağını düşünüyor. Bu konuda sizlere içinizi rahatlatacak bir haberimiz var: Birtakım bitkiler en az et ürünleri kadar protein değerine sahip! Özellikle aklınıza gelen bütün baklagiller yüksek protein içerir. Bunun yanı sıra tam tahıllı yiyecekler de protein değeri yüksek yiyecekler arasında yer alır.
  • İthal edilmiş ürünler yerine yerli ürünleri tercih etmek de bütçenizi çok daha verimli kullanmanızı sağlar. Yerli ürünler ithal ürünlere göre çok daha uygun fiyatlı olarak satılır. Özellikle de bizim ülkemizde yetişmeyen ve zayıflamaya etkisi olduğu, sindirim sistemini düzenlediği gibi nedenlerle herkese adeta pazarlanan chai tohumu, kinoa gibi ürünler yüksek fiyatlara sahip ürünler. Oysa bunların yerine neredeyse aynı işlevlere sahip olan mercimek, bulgur, yoğurt ve kefir gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Gerçekten düşük bütçeyle sağlıklı beslenmenin yolları saymakla bitmiyor. Bir diğer önerimiz ise meyve ve sebzeleri mevsiminde satın alarak tüketmeniz. Tarım ürünleri kendi mevsiminde hasadı bol olduğu için uygun fiyatlara satılırken mevsimi olmadığı zamanlarda  daha az bulunması nedeni ile yüksek fiyatlandırmalara maruz kalır. Sizler de sağlıklı beslenmenin altın kuralı olan meyve ve sebzeleri mevsiminde alarak yüksek bütçelerle beslenmeye dur diyebilirsiniz. 
  • Bir diğer önerimiz de aslında önceki önerimizle bağlantılı. Mevsiminde yiyecekleri bulduk ve tükettik ama mevsimi olmadığı zamanlarda da bu besinlere ihtiyacımız var diyorsanız size önerimiz bu ürünleri mevsiminde stoklayarak aylarca tüketebilmek olacak. Taze meyve ve sebzeler uzun süre saklanması zor yiyecekler olsa da bunları ihtiyacınız olan miktarlarda parçalayıp poşetlemenin ardından dondurucuda dondurabilir ve tüketeceğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz. Meyveler için bu biraz daha zor olsa da sebzeler bu şekilde tüketilebilir ve böylece uzun süreli sebze alışverişlerinin de önüne geçilebilir.
  • Her ürünün birçok marka tarafından üretildiğini biliyoruz. Kimi zaman en bilindik marka en kalitelisidir diyerek bu markaları satın alıyor ya da en pahalısı en kalitelisidir diyerek bu ürünlere çok fazla para harcıyoruz. Bu düşünce günümüzde neredeyse bir şehir efsanesi haline gelmiş durumda. Özellikle jenerik markalar ve yerel üreticiler çok daha uygun fiyatlara çok daha kaliteli ve lezzetli ürünler üretebiliyorlar. Sizler de bu markalara şans vererek hem sağlıklı besinler elde edebilir hem de bu ürünlere çok daha az para harcayarak ekonominizi yönetebilirsiniz.
  • Şehirleşme sonucu artık çoğu insan gıdaları hazır satın alıyor. Bunda, tarımın artık şehir dışında yaşayanların yaptığı bir eylem olarak görülüyor olmasının da etkisi bulunuyor. Buna karşın özellikle domates, soğan, çilek gibi meyve ve sebzeler balkonda küçük saksılarda bile yetişebiliyor. Sizler de balkonlarınızda küçük seralar oluşturarak kendi meyve ve sebzelerinizi üretebilirsiniz. Yalnızca toprak ve gübre alarak bu ürünleri kendiniz çoğaltabilir ve bu ürünlere para vermeden sağlıklı beslenmeyi sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yoğurt, peynir gibi evde yapılabilecek ürünlerin tariflerini öğrenerek yine çok daha uygun fiyatla sağlıklı beslenmenin yolunu açabilirsiniz. 
  • Sizlere son ve değerli tavsiyelerimizden biri de online perakende mağazalarından alışveriş yapmanız olacak. Bu online mağazalarda ürünlerin toplu ya da tekli olarak satın alınmasına imkan sağlanıyor ve marketlere göre çok daha uygun fiyatlarla sunuluyor. Yalnızca depolarında yer alan ürünlerin gönderiminin yapılması, eleman ücretleri, enerji tüketimi gibi durumların söz konusu olmaması nedeni ile bu ürünler sizlere uygun fiyatlarla kapınıza kadar getirilebiliyor.

DAHA AZ BÜTÇEYLE ÇOK DAHA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARINI UYGULAMANIN KOLAY YOLU

Daha az bütçeyle çok daha sağlıklı beslenmenin püf noktaları sayesinde sağlıklı bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. İlk başlarda diyet yapmak kadar zor gelebilir ama bütün bu püf noktaları adım adım uyguladığınız takdirde bir süre sonra bu düzene kendi kendinize ayak uydurduğunuzu siz de fark edeceksiniz. Sağlıklı beslenmek aynı zamanda sizi zinde tutacak ve günlük yaşantınızda mutluluk düzeyinizi de artıracak. Böylece yaşam kaliteniz artacak. Sağlıklı beslenmeye vakit ayırdığınız süreçte aynı zamanda mental olarak da büyük bir rahatlama yaşadığınızı hissedeceksiniz. Eğer zamanınız var ise dengeli ve sağlıklı beslenme düzeninizi spor aktiviteleri ile de destekleyebilir ve yaşam kalitenizi oldukça üst seviyelere kolayca ulaştırabilirsiniz. Unutmayın ki sağlıklı beslenmek için zaman ayırabildiğiniz sürece bütçenizin hiçbir önemi yok!

Editör: Saliha Kara