Özel Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine MÜJDE! Özel Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine MÜJDE!

Türkiye'nin gökyüzündeki etkin ve caydırıcı gücü olan Türk Hava Kuvvetleri, kuruluşunun 113'üncü yılını HÜRJET, Akıncı İHA, Aksungur İHA ve KAAN gibi yerli ve milli ürünlerin göklere attığı imzayla kutluyor. 

Milli savunma bakımından havacılığın gelecekteki önemini gören dönemin Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa'nın emriyle iki ordu mensubunun yurt dışında eğitim alması planlandı. Bu kapsamda yurt dışına gönderilecek personelin seçimini yapmak ve havacılık işlerini yürütmek amacıyla 1 Haziran 1911'de "Tayyarecilik Komisyonu" kuruldu.

Aynı yıl, komisyonun sınavında en yüksek notu alan Süvari Yüzbaşı Fesa ile İstihkam Teğmeni Yusuf Kenan Beyler, eğitim için Fransa'daki Bleriot Fabrikası uçuş okuluna gönderildi.

Böylelikle, 17 Aralık 1903'te Wilbur ve Orwille Wright kardeşlerin ilk motorlu uçağı havalandırmayı başarmalarından 8 yıl sonra Türk Hava Kuvvetlerinin temelleri atıldı. ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya ve Rusya ile hemen hemen aynı yıllarda Türk askeri havacılık teşkilatı da kurulmuş oldu. -AA

Editör: Sena ERDOĞAN