Eğer dünyamız sıradan bir küre şeklinde olsaydı yer çekimi kuvveti her yerde aynı olabilirdi. Ancak dünyanın kendi etrafında dönmesi sebebiyle şeklinde ki düzensizlikler sonucu yer çekimi her yerde aynı değil.
Dünyanın ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre uzundur. Bu sebeple kutuplardaki bir cisme etki eden yer çekimi ekvatora kıyasla daha fazladır. Bunun dışında yüzey şekillerinde ki değişimler de yerçekimi kuvvetinin farklı olmasına neden olur.
Mesela yüksek bir dağın zirvesinde bulunan insanın ağırlığı, deniz seviyesinde bulunan bir insanın ağırlığından daha düşüktür.
Son yıllarda yapılan araştırmalar buzulların erimesinin ve okyanus tabanının hareketli yapısının dünyanın yerçekimini etkilediğini göstermiştir.
YER ÇEKİMİ OLMASA NE OLURDU?
İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi’nden gökbilimci olan Karen Masters, yerçekimsiz ortamın dünya üzerindeki fiziksel etkilerini söyledi: “Dünya, tıpkı bir ipe bağlı olarak başınızın üzerinde çevirdiğiniz bir cisim gibi hızla dönmektedir. Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır”