GENEL

Doğru bilinen yanlışlar; Kudüs Hurması

Kudüs Hurması hakkında bildiklerinizin doğru olduğundan emin misiniz?

Abone Ol

İri, etli ve lezzetli olarak tanımlanan hurmaya “Kudüs Hurması” denir. Bu hurma herkes tarafından bilinir. Peki, adını büyüklüğünden ve lezzetinden alan bu hurma Kudüs’ten mi gelir? 

Filistin’e gidenler, gitme imkânı olmayan ancak araştıranlar Kudüs’te yetişen böyle bir hurma türünün olmadığını bilir.

Neden Kudüs?
Bu hurma bilenin aksine tarihin bilinen en eski şehri olan Eriha bölgesinde yetişiyor. Gıda hareketi uzmanları ve hurma ithal eden firmalar tarafından da asıl yetiştiği bölge biliniyor. Ancak Yahudiler; hurmayı Kudüs hurması olarak Dünya pazarına servis ediyor. Edinilen bilgilere göre Eriha bölgesi Yahudiler tarafından lanetli şehir olarak kabul ediliyor. 

İşin aslına bakıldığında Müslümanların tükettiği hurmanın ilk kıble olan Kudüs ile bir bağlantısı olmadığı anlaşılıyor. Yahudiler tarafından Eriha bölgesinin lanetli şehir olarak kabul edilmesi ise mevcut durumu açıklıyor.

Yahudiler Hangi Hurmayı Yiyor?
Yahudiler ürettikleri hurmaları, kendi vatandaşlarına yedirmiyor. Sadece Medine’de yetişen dünyanın en kaliteli hurması Acve’yi yiyorlar. Hadis-i Şerifte 7 Acve yiyen kişinin her türlü zehre karşı korunduğu müjdesi veriliyor. Bu durumda Yahudiler iyi hurmayı kendi pazarlarına, kalan diğer hurmaları ise Müslüman ülkelerin pazarlarına gönderiyor.