Hem eğlenceli hem de standart işlerin dışında olması sebebiyle insanların büyük ölçüde ilgisini çeken Elektronik spor (e-spor), elektronik ortamda oyuncuların sanal oyunlar oynayarak para kazanması olarak tanımlanıyor.
Dünyanın genelinde yaygın şekilde kabul gören e-spor 2000’li yılların başlarında popüler olan Counter-Strike ile başladı ve macerasına farklı oyunlarla daha da gelişerek devam etti. Rekabet odaklı video oyunlarının, belli başlı kurallar çerçevesinde, bir karşılaşma şeklinde, seyirciler eşliğinde oynanması ve dünyanın dört bir yanından oyuncuların katılabildiği e-spor, belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları ile ününe ün katıyor.
Kişilerin aldıkları maaşlar ve ödüller, bulundukları takımlara, oynadıkları oyunlara, katıldıkları turnuvalara ve başarılarına göre değişkenlik gösteren arenada, bulunulan takımın ait olduğu ülke de oyuncuların aldığı maaşı belirleyen bir diğer faktör. E-spora önem verilen ülkelerde oyuncuların aldıkları maaşlar diğerlerine göre çok daha yüksek olduğu biliniyor.
Türkiye’de de hızla gelişmeye devam eden e-spor son yıllarda büyük şirketlerin oyunculara destek olmasıyla birlikte başarılı oyuncuların çıkmasına olanak sağladı. Verilen destek sayesinde pek çok e-spor oyuncusu yurt dışı takımlarında oynama şansı yakaladı.
Türkiye’nin en çok kazanan e-spor oyuncusunun 323 bin dolar kazanç elde ettiği iddia ediliyor. Hem oyun oynayıp hem de para kazanma fikri gençleri cezbetse de e-spor, profesyonel oyuncuların takım olarak veya bireysel olarak yer aldığı, hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektiriyor.
Counter Strike:Global Offensive, League of Legends, Dota gibi oyunların yanı sıra PUBG Battlegrounds, Fornite Battle Royal, Overwatch gibi oyunlar bu arenanın popüler olan oyunlarının başında geliyor.