Yaprakları ve yağı ilaç yapımında kullanılan defne yapraklarının, vücudu detoksifiye etme ve bakteriyel enfeksiyonlardan koruma, yaşlanma sürecini yavaşlatma, yara iyileşmesini hızlandırma gibi sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Mutfakların vazgeçilmezi olan özellikle Akdeniz mutfaklarında sık sık kullanılan, yemeklere enfes bir tat katan defne yaprağı, son zamanlarda faydaları ile de adından söz ettiriyor. Yurt dışındaki ülkelerde de özellikle ünlü restoranların vazgeçilmez bitkilerinden biridir.

Defne yaprağı faydalarından bazıları:

-Soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
-Balgam sökücü özelliği vardır.
-İdrar söktürücüdür.


-Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar.
-Yapılan bir araştırmaya göre, bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı.
-Kolesterolü düşürür.


-Cildi gençleştirir. Genç bir görünüme sahip olmayı sağlar. -Kırışıklıkları önler. Cildinizin genç kalmasını istiyorsanız yemeklerinizde bir parça defne yaprağı kullanmayı unutmayın.
-Kuru ciltler için de oldukça faydalıdır.
-Aknelere iyi gelir, geçmelerini sağlar.


-Artrit gibi kemik hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.
-Mikroplara karşı savaşır. Bakteriyel enfeksiyonları engeller.
-Kulak ağrılarına iyi gelir.
-Egzama ve sedef hastalığı gibi el ve vücutta çıkan yaralar için de oldukça faydalı bir bitkidir.Defne Yaprağı
-Romatizmaya iyi gelir.


-Mantarı veya viral enfeksiyonlara fayda sağlar.
-Alzheimer hastalığı için de yararlıdır.
-Yapılan araştırmalar sonucunda parkinson rahatsızlığına da iyi geldiği ortaya çıkmıştır.
-Görme bozukluklarına iyi gelir.
-Sakinleştirici özelliği vardır.


-Ülser gibi mide hastalıklarına oldukça büyük fayda sağlar. Mideyi güçlendirir.
-Kalp damar sağlığını korur.
-Lösemi yani kan kanseri ve cilt kanseri gibi kanser türlerine fayda sağlar.
-Bel ağrılarını giderir.


-Migren ve baş ağrılarına da fayda sağlar.
-Kan şekerini düşürmeye yardım eder. Yüksek kan şekeri olup düşüremeyen kişiler defne yaprağı kullanabilir.
-Sindirim sistemini rahatlatır, gaz giderici özelliği vardır.
-Ateş düşürücüdür.


-Vücuttaki mikrop, bakteri ve mantarların üremesini, çoğalmasını engeller.
-Antibiyotik özelliği vardır.
-Terlemeyi sağlar. Bu şekilde ter yolu ile vücuttan mikroplar atılabilir. Bu da vücudu rahatlatır, terleme ile tuz ve su yolu ile vücuttaki mikroplardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca terleme ile vücut ısısı da düşer.
-Vücuttaki hormonların ve enzimlerin salgılanmasını, aktivitesini düzenler.
-Diş ağrısına iyi gelir.


-Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Saçlarınızın uzamamasından yakınıyorsanız bu yaprağı kullanabilirsiniz.
-Saç dökülmesini önler.
-Regl dönemi düzensiz olan yada zamanı geldiğinde adet kanaması olmayan kadınlar da bu bitkiyi tüketmelidir. Adet kanamasını düzenler ve zamanında gelmesini sağlar.
-Zayıflamaya yardım eder.

Defne yaprağı neye iyi geliyor Yakılır mı Mitolojik hikayesi nedir (1)_1280x853

Defne Yaprağı Zararları ve Yan Etikleri Nelerdir?

Yararları olduğu gibi bu bitkinin de yan etkileri veya bazı zararları bulunabilir:

Hamile ve emziren bayanların kullanmaması gereken bir bitkidir.
Merkezi sinir sistemine zarar verebilir.


Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum sistemine zarar verebilir.
Fazla kullanım alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
 


Defne Yaprağı Hakkında Bilinmeyenler..

Defne yaprağı sadece yemeklere kullanılması, hoş kokusu ve aroması ile anılır. Aslında bu şifalı yaprağın başka özellikleri de vardır. Yazın, piknikte yada evinizin balkonunda mangal yapacağınız zaman mangalı yaktığınızda, ateşin üzerine birkaç tane defne yaprağı atarsanız oldukça hoş bir koku elde edebilirsiniz.

Defne yaprağının bir diğer özelliği de böcekler için kovucu olmasıdır. Böcekleri evinizden uzak tutmak, evinizi sterilize etmek için bu harika bitkinin yaprağını kullanabilirsiniz.

Defne yaprağı neye iyi geliyor Yakılır mı Mitolojik hikayesi nedir (3)_1280x723

Defne yaprağının kullanım alanları:

-Anjin, ağız ve yaraları için 4 bardak suya 5 yaprak konur. 3-4 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Gargara yapılır, sinüzit ağrılarının bulunduğu yere kompres yapılır.


-Defne sabunu saç dökülmesini engeller. Deri mantarlarında etkilidir.
-Hazmettirici ve uyku için 3 bardak suya 2 yaprak konur 3 dakika kaynatılır. Akşam yemeğinden sonra 1 fincan içilir.
-10 gr defnetohumları balla macun yapılır. Kaşık kaşık yenir. Baş ağrısına, romatizmaya nefes darlığına iyi gelir.
-Defne, aromatik bir bitkidir. Kokusu çok hoştur. Defne yaprağı yemeklere lezzet verir. Defne yağı, parfüm sanayisinde kullanılır.


-Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz bambaşka bir lezzet kazanır. Ayrıca 2-3 günlük balıkların bayatlığını alır.
-Tavuk, hindi ya da et haşladığınız tencereye iki tane defne yaprağı attığınızda tadı daha lezzetli olacaktır.
-Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.

Defne yaprağı neye iyi geliyor Yakılır mı Mitolojik hikayesi nedir (2)_1280x858

Spritüal olarak son zamanlarda sıkça kötü enerji için yakılma tavsiyeleri duyarız ama bu konuda kesinlikle tam aksine defne yaprağı bereketi koruyuculuğu olduğunu yakılmasına karşı çıkılıyor.  İşte mitolojik hikayesi de bunu destekler nitelikte:  

Latince adı  “Laurus Nobilis” olan defne ağacı Akdeniz Bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Efsanelere konu olan Defne Ağacı yıl boyu koku veren ve yaprakları solmayan ölümsüzlüğü sembol eden bir ağaçtır. Efsaneye göre yapraklarının solmamasının ve  nedeni kendisine aşık olan Apollon’dan kaçarken toprak anaya sığınan ve duası kabul olduğu için defne ağacına çevrilen Daphne’dir. 

Zeus’un oğlu Apollon çok iyi bir okçudur ve birgün onun kadar iyi bir okçu olan Afrodit’in oğlu ile karşılaşır. Küçük bir rekabetin sonucunda Apollan’a dan öc almak isteyen Eros, iki ok hazırlar. Biri altın suyuna batırılmış saplandığı kişiye sonsuz aşk ve tutku verecektir. Bir diğeri ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan uzaklaştıracaktır. Eros’un yayından çıkan bu iki oktan biri olan altın ok Apollon’a,  diğeri ise Daphne’ye saplanır. Apollon’dan kaçmaya başlayan Daphne kaçacak yer bulamayınca toprak anaya sığınarak "Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru" der. Duası kabul olan Daphne’nin vücudu ve organları ağırlaşarak yavaş yavaş ağaca dönüşmeye başlar. Ağacın gövdesi Daphne’nin vücudundan, yapraklarının kokusu Daphne’nin saçlarından, ince uzun dalları ise Daphne’nin kollarından gelmektedir. Daphne’nin gözyaşları ise şelaleye dönüşmüştür. Bunu gören Apollon üzüntüden gözyaşı döker ve “Defne, bundan sonra sen, Apollon’un kutsal ağacı olacaksın. O solmayan ve dökülmeyen yaprakların, başımın çelengi olacak. Değerli kahramanlar, savaşlarda zafere ulaşanlar, hep senin yapraklarınla alınlarını süsleyecekler” der.

Yenisini almak zor… Eşyalara zarar vermeden temizlemenin yolları Yenisini almak zor… Eşyalara zarar vermeden temizlemenin yolları


Yunan savaşçılarının başlarında defne yaprakları olmasının sebebi Apollon ve Daphne aşkını konu olan bu Yunan Mitolojisine dayanan hikayedir. Bu sebeptir ki defne ağacının faydaları çok fazladır. En önemli özelliklerinden birisi de kanseri engellemeye yardımcı olmasıdır.

Editör: Saliha Kara