Oldukça sık önerilen Tonik nedir ne işe yarar? Tonik kullanımına dair bilmediğiniz her şey içeriğimizde. Çeşitli güzellik ve kozmetik sitelerinden araştırarak sizler için bir araya getirdiğimiz içeriğimizde size altın bir fikir sunacağımızı düşünüyoruz.

Pürüzsüz ve ipeksi bir cilt görünümüne sahip olmanın yolu doğru bir şekilde uygulanan cilt bakımından geçiyor. Cilt bakımı sırasında gerçekleştirilen yöntemlerin yanı sıra kullanılan ürünler de hedeflenen cilt görünümü için büyük önem taşıyor. Cilt bakımını bir puzzle olarak düşünürsek tek bir parçanın eksik olması bile hayal edilen cilt görünümüne ulaşmada engel teşkil edebiliyor. 

Cilt bakım ürünleri arasında yer alan tonik çoğu zaman “Nasıl olsa yüzümü uzun uzun yıkayarak temizledim, ne gerek var?” denilerek es geçilebilen bir ürün oluyor. Oysaki yüz toniği kullanımı cildi derinlemesine bir şekilde temizleyip arındırmanın olmazsa olmazlarından biri. Dolayısıyla cilt bakım rutinine mutlaka bir adet tonik eklemeniz ve ne olursa olsun düzenli tonik kullanımından vazgeçmemeniz gerekiyor.

Tonik Nedir?

Tonikler, cilt temizliği için özel üretilen losyonlardır. İçeriğinde cildi temizleyici, cildi arındırıcı özelliklere sahip seçilmiş bileşikler vardır. En önemli özelliği antiseptik olmalarıdır. Tonikler gün boyu kirlenen ve yağlanan cildi temizlemek, dezenfekte etmek için kullanılırlar. Temizliğin ilk adımından sonra ikinci adım olarak gözeneklerde kalan kirleri silip süpürürler.

Tonik Ne İşe Yarar? 

Yüzünüzü yıkadıktan sonra ciltte kalan son kir ve benzeri maddeleri temizleyen tonik seçenekleri, gözenek görünümünü azaltma ve kırışıklıklarla mücadele etme konusunda yardımcı olur. Düzenli kullanıldığında pek çok faydası olan tonik cildi güzelleştirme konusunda başarılır. Genel anlamda tonik kullanmanın faydaları şöyle sıralanabilir: 

· Gözenekleri küçültür ve cilt tonu eşitsizlikleri için savaşır. 

· Gün içinde yaşanan stres ve hava koşullarına rağmen cildi koruyarak temiz kalmasına yardımcı olur. 

· Harika bir gençleştirici olarak öne çıkan sıkılaştırıcı tonikler cilde elastikiyet kazandırarak daha genç görünmesine yardımcı olur. 

· Herhangi bir kızarıklık söz konusu olduğunda cildinizde sakinleştirici bir etki yaratan yüz toniği fayda sağlar. 

· Düzenli yüz temizliği makyaj kalıntılarından cildinizi uzaklaştırırarak derinlemesine temizlik sağlar. 

· Cildin, nemli kalmasını desteklerken kendinden sonra sürülecek serum çeşitleri için de fayda sağlar.

Tonik Ne Zaman Kullanılır?

Tonik nedir sorusunun cevabı biraz daha net ve kısa. Fakat tonik hakkında bilmemiz gereken daha fazla şey var. Mesela tam olarak toniklerin ne zaman kullanılacağı kısmı.

Çoğu zaman toniğin ne zaman kullanılacağı konusunda yanlış bilgilere rastlıyoruz. Sanılanın aksine tonik, ilk temizleme ürünü değildir.

Tam tersine tonikler, yüz temizleme işlemi için son aşama diyebiliriz. Yüzünüzde makyaj varsa önce makyajınızı temizlemeli ve arkasından da cildinizi ılık suyla yıkamalısınız.

Fakat bu işlem cildinizin tamamen temizlenmesi için yeterli olmayabilir. Özellikle makyajın kalıntıları ve gün içerisinde cilt gözeneklerinizi tıkayan kirlerin tam olarak temizlenmesi gerekir.

Yeni doğan sarılığı geçiren bebekler için önemli öneriler Yeni doğan sarılığı geçiren bebekler için önemli öneriler

Bunun için ilk temizleme aşamasını tamamlayıp, cildi ılık suyla temizlemenizin hemen ardından tonik kullanarak, cildinizi daha derinlemesine temizleyebilirsiniz. Bu şekilde cilt gözeneklerinde kalan kir ve gözenekleri tıkayan kalıntıları da gidermiş olursunuz.

Tonik kullanımıyla beraber gözenekler açıldığı için, tonik sonrasında besleyici serumlar ve yağlar kullanılır. Bu şekilde cildin ihtiyacı olan nemi ve besinleri gözeneklerden daha rahat alması da sağlanmış olur. Ayrıca Ciltteki Gözenekler Nasıl Sıkılaşır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Tonik ne sıklıkla kullanılmalı?

Cilt bakımı günlük rutin olarak yapılan bir işlemdir dolayısıyla haftanın 7 günü cilt toniği kullanılabilmektedir. Cilt tonikleri hem gece hem gündüz olarak günde 2 kere kullanılabilmektedir. Ancak hassas ve kolayca tahriş olan bir cilde sahipseniz kullanım sıklığını bir uzmana danışarak belirleyebilirsiniz.

Tonik Nasıl Kullanılır?

Tonik nasıl kullanılır? Aslında sorunun cevabı çok basit gelebilir ama bu kadar basite indirgememek gerek. Doğru bir şekilde uygulamak, üründen en iyi şekilde verimi almanızı sağlayacaktır. Adım adım tonik nasıl kullanılır aktarmaya çalışalım.

o   Pamuklu pedleri alın. Genelde dairesel şekilde satılan pamuklu pedlerden söz ediyoruz.

o   Pedlerin üzerine yeteri kadar tonik sıkın ve yüzün U bölgesinden başlayarak masaj yapar şekilde sürün. Toniğin iyice cilde yedirilmesi önemli.

o   Sonrasında aynı şekilde T bölgesine de uygulama yapın.

o   En son ise boyun bölgesine geçin. Yine yeteri kadar toniği pamuk pede alın ve boyun bölgenize masaj yapar şeklinde uygulayın.

Burada kullandığınız ürüne göre farklılıklar olabileceğini hatırlatalım. Bazı ürünlerde sprey formu var. Genelde sprey formunda toniklerde direkt olarak yüzüne sıkıp, yine aynı şekilde bir pedle temizleme işlemini yapabilirsiniz.

Sprey tonik nasıl kullanılır?

Jel tonikte olduğu gibi cildiniz hassas değil ise günde 2 kere sabah akşam kullanılabilmektedir. Kullanılacak olan bölge neresi ise oraya sıkılır, kullanılan ürün yüz toniği ise ağız ve gözler mutlaka kapatılmalıdır.

Cilt tipine göre tonik seçimi nasıl olmalı?

Normal ve karma ciltler için tonik:

Cildini kirden ve kalıntılardan arındırmak, aynı zamanda nemlenmesini ve tazelenmesini sağlamak istersen, Lancome Tonique Confort'u kullanmanı öneririz. Akasya balı ve hyaluronik asit içeren bu yüz toniği, cildi nemlendiriyor, arındırıyor, yatıştırıyor ve taptaze görünmesini sağlıyor.

Kuru ciltler için tonik:

Kuru cilde sahipsen, ciltteki kirin giderilmesine yardımcı olan SkinCeuticals Equalizing Toner ile cildini arındırabilirsin. Kuru, karma, normal ve hassas ciltlerin kullanımına ugyun bu tonik, cildi pürüzsüzleştirmeye, cilt görünümünü yenilemeye yardımcı olur.

Hassas ciltler için tonik:

Hassas ciltlere tonik önerimiz ise Vichy Puréte Thermal Tazeleyici Tonik. Alkolsüz, E vitamini ve nemlendirici gliserin içeren bu tonikle beraber cildin yatışır ve tamamen temizlenir. 

Yağlı ciltler / akneli ciltler için tonik:

Yağlı, akneye eğilimli ciltler için La Roche Posay Effaclar Tonik öneriyoruz. Salisilik asit içeren bu gözenek sıkılaştırıcı tonik, cilt görünümünün düzelmesine yardımcı olacak. Güneş kremi ile birlikte kullanmayı ihmal etme!

Lekeli ciltler için tonik:

Cildinde lekeler, izler ve renk eşitsizlikleri varsa, glikolik asit toniklerinden yardım alabilirsin. L'Oréal Paris Revitalift %5 Saf Glikolik Asit Peeling Etkili Tonik, ciltte peeling etkisi yaratarak koyu leke görünümünü gidermeye, pürüzsüzleştirmeye ve cildin parlak görünmesine yardımcı oluyor.

Solgun ve hassas ciltler için tonik:

Eğer makyajını temizledikten sonra cildinin solgun göründüğünü düşünüyorsan sana Garnier Micellar Gül Suyu'nu kullanmanı öneririz. Makyajını çıkardığında bile cildin parlasın istiyorsan gül suyu tonik tam sana göre! Ayrıca formülündeki gül suyu cilde ışıltı veriyor ve mis gibi kokuyor.

Kaynak; https://badenatural.com/ - https://otaci.com/ - https://www.herkesicinguzellik.com/ - https://blog.watsons.com.tr/

Editör: Merve Kiraz