Birçok kişi farkında olmasa da çamaşır kurutma yöntemleri kıyafetlerin kalitesini doğrudan etkiliyor. Hem daha steril ve hijyenik kıyafetler hem de uzun süre yıpranmadan kullanım için çamaşır kurutma aşamasında biraz dikkatli olmak gerekiyor. Üstelik izlenecek doğru adımlar enerji tasarrufu noktasında da size birçok fayda sağlayabilir.

Evde çamaşır kurutmak zararlı mı?

Bu sorunun cevabı maalesef ki evet. Çünkü astığınız çamaşırlar evdeki havayı, oksijeni emiyor. Evi havasız bırakıyor. Evdeki karbondioksit ve oksijen oranını da tersine çeviriyor
böylece hava nemsiz kalıyor. Ayrıca gece yatarken boğazın kurumasına sebep oluyor. Bunlar zararlarına sadece birkaç örnek.
 

Nemli Ortam Akciğer Hastalığı Yapıyor

  • Kuruttuğunuz her bir kıyafetin barındırdığı su miktarı kadar ortamdaki nem oranını arttırmış oluyorsunuz.
  • Artan bu nem oranı ile küf, mikroorganizma, mantar ve mite gibi zararlı maddeler hastalık yapacak seviyeye çıkıyor. Gözle görmediğimiz bu maddeler sayesinde başta alerjik hastalıklar olmak üzere astım ve koah gibi ileri seviye solunum sıkıntısı yaratan akciğer hastalıklarına maruz kalıyorsunuz.
  • Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları arasında daha ileri safhalarında ise Aspergillosis adı verilen bir hastalık oluşuyor ve bunun sonucunda ilk belirtiler yüksek ateş, öksürük, hırıltılı nefes alma ve nefes darlığı ile seyredip ölümle sonuçlanabiliyor.
  • Ayrıca sürekli bu duruma maruz kalan bireylerin zamanla bağışıklık sistemi zayıflıyor ve daha ciddi kronik hastalıklara neden oluyor.

Çamaşır Ev İçinde Kurutulmak Zorunda İse Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özellikle kış aylarında çamaşır kurutmak ciddi bir problem olmakta. Yaz aylarında balkonlara asılırken, yağışlı havalarda bu tarz bir kurutma söz konusu olamaz. Ayrıca apartman hayatı da bazı durumlarda yaz aylarında dahi dışarıya çamaşır asma yöntemini uygun bulmaz. Peki çamaşır ev içinde kurutulması gerekiyorsa en sağlıklı şekilde nasıl yapılmalıdır?

Öncelikli önlem cam balkon yaptırmaktır. Bu sayede yaz kış çamaşırları balkonda havalandırabilir ve kurutabilirsiniz.

Ev içinde kurutmak zorunda iseniz yapılması gereken en önemli şey; camları açık bırakmaktır. Bu sayede hava sirkülasyonu gerçekleşecek ve kıyafetleriniz sağlıklı şekilde kuruyacaktır.

Çamaşır asmak için evin en az kullanılan odasını tercih etmek gerekir.  

Yeni doğan sarılığı geçiren bebekler için önemli öneriler Yeni doğan sarılığı geçiren bebekler için önemli öneriler

Kaynak; https://azinlikca1.net/ - https://tahlil.com/

Editör: Merve Kiraz