İşte, çocuğunuza söylemekten kaçınmanız gereken cümleler:

1) Böyle üzgün görünmen hoş değil

Bu cümle, çocuğunuzun duygularını geçersiz kılar ve çocuğa, duygularını göstermemesi gerektiği mesajı verebilir. Bu durum çocuğun duygusal deneyimlerini bastırmasına neden olacaktır. Tam tersine çocuğun duygusal durumunu anlamaya çalışmak ve destekleyici bir tutum sergilemek, kısa ve uzun vadede duygularını şfade etmesinde kolaylık sağlar.

2) Böyle küçük şeyler için üzülmeyi bırak, daha büyük sorunlarda olabilir

Böyle bir ifade, çocuğunuzun duygularını küçümsediğinizi  hissetmesine neden olabilir. Çocuğun yaşadığı duygular, onun için büyük ve önemlidir. Bu sebeple onun yaşadığı duygulara saygı göstermek çok önemli.

3) Üzülmeyi bırak, her zaman iyi şeyler olmaz

Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın

Bu cümle, çocukta duygularının kabul görmediği hissini yaratır. Çocuğun olumsuz duygularını anlamak ve olumsuz duygularla başa çıkmayı öğretmek gerekir. Çocuğa duygularını ifade edebileceği bir ortam vermek onun kendini daha güvende hissetmesini sağlar.

4) Hemen gülümse, üzgün görünme

Bu tür bir ifade, çocuğa duygularını gizlemesi gerektiğini öğretebilir. Çocuğun üzüntüsünü ya da diğer duygularını bastırması, duygusal sağlığını olumsuz etkiler. Çocukların duygularını olduğu gibi ifade edebilmeleri duygusal olarak sağlıklı olmalarını sağlar.

Editör: Yasemin Dülgeroglu