Çoğu insan hayatında en az bir kere boyun tutulmasına maruz kalmıştır. Genellikle ağrı ve sertlik kendiliğinden bir hafta içinde geçer. Bununla birlikte, boyun tutulmasında neler yapılacağını bilmek, iyileşme sürecini hızlandırır ve kişinin duyduğu ağrıyı azaltır.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Dinlenme
Her doku gibi kas dokusu da yenilenmek ve iyileşmek için zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle hasar görmüş dokuların iyileşmesi için birkaç gün dinlenilmesi gerekir.

Sıcak ya da soğuk kompres 
Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Tutulma nedeniyle gerilmiş kaslarınızı rahatlatmak için tutulan bölgeye sıcak bir havlu koyarak bir miktar gevşeme sağlayabilirsiniz.

Ilık duş
Isı uygulamanın bir diğer şekli ise ılık bir banyo yapmak şeklinde olabilir. Banyo sırasında boynunuzu bir süre kesintisiz olarak ılık suda tutabilirsiniz.

Masaj 
Bu konuda eğitimli kişilerin yapacağı masaj kas gevşemesi yaparak rahatlatabilir. Ancak tıbbi eğitimi olmayan kişilerin yapacağı masaj durumu daha da kötüleştirebilir.

Egzersiz 
Boyun bölgenizi rahatlatmak için hafif germe egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun için başınızı yavaş hareketlerle ve çok zorlamadan sağa sola çevirerek bu bölgedeki kaslarınızı çalıştırın. Omuzlarınızla 360 derece daire çizerek hareket ettirin. Bu egzersizleri yaparken ağrı artarsa hemen bırakmanız gerektiğini unutmayın.

Boyun Tutulmaları Nasıl Önlenir?

Yoğurt ve ekmek mucizesi: Sindirimi kolaylaştırmadan, kan şekeri düzenlemeye kadar faydalı Yoğurt ve ekmek mucizesi: Sindirimi kolaylaştırmadan, kan şekeri düzenlemeye kadar faydalı

1-Doğru yastıkta doğru pozisyonda uyuyun. Yatak dışında sert veya düzensiz yerlerde uyuyakalmayın. 
2-Yaz günlerinde ve mevsim geçişlerinde terledikten sonra klimalı veya esintili ortamlarda bulunmaktan kaçının.
3-Ağır cisimleri taşımayın, çekmeyin ve itmeyin.
4-Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda tutmayın.
5-Uzun süre sabit şekilde oturmayın. Arada bir ayağa kalkın ve hareket edin.  Bilgisayar veya tezgâh başında uzun süre kalmayın.
6-Telefonla konuşurken telefonu boynunuzla omzunuz arasına sıkıştırmayın. 
7-Otururken sırtınızı düz tutun ve yaslanın. 
8-Aşırı yüksek veya sert yastıkla yatmayın, mümkünse ortopedik yastık kullanın. 
 

Editör: Sena ERDOĞAN