Bingöl'deki küçükbaş hayvancılara yönelik önemli bir destek programı hayata geçirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Koyun Keçi Birliği iş birliğiyle başlatılan "Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi Projesi" çerçevesinde, 140 besiciye yüzde 50 hibeyle güneş enerjisi paneli temin edildi. Güneş enerjisi panelleri, çiftçilerin yaylalarda ve meralarda elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, düzenlenen bir törenle üreticilere teslim edildi.
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen törende konuşan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, tarım ve hayvancılığın ilin geleneksel üretim alanları arasında yer aldığını belirterek, bu tür projelerle üreticilerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Vali Usta, "Çiftçimizin, üreticimizin merasında, yaylasında hayvanlarını otlatırken bile televizyon seyretmesi, cep telefonunu şarj edebilmesi, dünyadan haberdar olabilmesi ve internete girebilmesi gerekiyor. Bu projeyle artık çiftçilerimiz ve besicilerimiz, yaylalarda elektrik ihtiyacını karşılayacak, soğuk suya ulaşacak ve televizyon gibi imkanlardan faydalanacak" dedi.
Bingöl'deki küçükbaş hayvancılıkla ilgili potansiyelin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Usta, şehirdeki imkanları kırsaldaki üreticilere ulaştırarak, onların toprakla bağlarını sürdürmelerini hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 2025 yılı için DAP İdaresi ile yeni projeler geliştirdiklerini belirten Vali, çiftçilere ve besicilere daha fazla destek sunacaklarını ifade etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır ise Bingöl'de 556 bin küçükbaş hayvan, 250 bin hektar mera ve 264 bin hektar orman alanı bulunduğunu aktararak, güneş enerjisi panellerinin üreticilerin elektrik ihtiyaçlarını karşılayarak, çalışmalarını daha verimli hale getireceğini söyledi.
Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu da, küçükbaş hayvancılığın zorlu bir meslek olduğunu ve bu tür desteklerin besiciler için çok önemli olduğunu vurguladı. Kaysadu, güneş enerjisi panellerinin özellikle uzak ve zorlu coğrafyalarda çalışan üreticiler için hayatı kolaylaştıracağını ifade etti.
Bu proje, Bingöl'deki küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerin daha sürdürülebilir ve verimli bir şekilde çalışmalarına olanak tanıyacak, aynı zamanda kırsal kalkınmaya önemli bir katkı sağlayacak.