Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan çoraplar bebekler için de öyle... Onlar için satın alınırken yapıldığı materyallerden çok, üzerindeki figürlere dikkat edilse de bilinçli ebeveynler bebekleri için pamuklu çorapları tercih ediyorlar. Bu dikkat sayesinde doğal olmayan maddelerin bebeklerin cildine teması engelleniyor.

Çorap üretimindeki kimi iplikler, bazı bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Özellikle sentetik köpüklerden üretilen iplikler, ciltte akıntı, bozulma veya hastalıklara sebep olabilir. Pamuk ve doğal malzemeler tercih edilse de bebeklerin ciltlerinde kimi boyalar veya kimyasallar çözünebiliyor.

 Böylece ebeveynlerin bebekleri için giyim malzemesi seçerken dikkatli olmaları bebeklerin sağlıklı kalabilmesi için iyi bir önlem olarak karşımıza çıkıyor.

Diyetinizde Pilav Mı? Basmati Pirinç Sizi Şaşırtacak! Diyetinizde Pilav Mı? Basmati Pirinç Sizi Şaşırtacak!

Sağlıklı bir çorap tercih ettiniz. Peki bebeğinize çorap giydirirken içine bakmayı ve kontrol etmeyi hiç düşündünüz mü?

Bebek çorapları makinelerde dokuma yoluyla üretiliyor. Her renk, belirlenen ölçüde makineler tarafından desen olarak işleniyor. Bu işlemeler çorabın ön yüzünün düzgün şekillendirilmesi için şart. Ancak birçok firma çorapların içinde örgü sonrası oluşan iplikleri temizlemeden veya kesmeden üretilen çorapları paketleyerek satışa gönderiyor. 

Ancak kesilmeyen bu ipler, ebeveyn tarafından bebeğin ayağına geçirilirken bazen bebeklerin parmaklarına dolaşabiliyor. Bebek hareket ettikçe düğüm halini alan ipler, bebek parmaklarındaki kan dolaşımını engelleyerek parmağın morarmasına, ayak parmaklarında şişme ve cilt renginde kızarıklığa neden oluyor. Bunun yanı sıra acı sebebiyle sonlanmayan bebek ağlamasını da dikkate almak gerekiyor. Bu olaya tıpta “turnike sendromu” adı veriliyor. Üstelik sendrom yalnızca çoraplarla da oluşmuyor. Çamaşır makinesinde yıkanan çoraplara saç kılı dolaştığında da aynı sonuç görülebiliyor. Eğer durum geç fark edilirse sonuç doku ölümlerine hatta parmak kaybına giden ağır sonuçlarla neticelenebiliyor. Hatta turnike sendromu erken fark edilen bebeklerin ileriki yaşlarda tırnak batması, tırnak mantarı, nasır gibi sorunlarla karşılaşabildiği de belirtiliyor.

Bu yüzden ebeveynlere bebek çorabını aldıktan ve çoraplar yıkandıktan sonra çorabı ters çevirerek iç yüzeylerini kontrol etmeleri tavsiye ediliyor. Çorap içerisinde artık ve uzun ipler görünüyorsa bu iplerin olabilecek en kısa kesimi yapılarak çorabın iç yüzeyinden uzaklaştırılmaları bebeklerin ayak sağlıkları için önem arz ediyor. 

Editör: Sümeyra İçer