Bebeklerin gelişimi ve büyümesi açısından oldukça önemli olan beslenmenin dengeli ve düzenli olması gerekir. Çünkü yetersiz beslenme bebeklerde hem fiziksel hem de bilişsel gerilemeye neden olabilir.
Bebeğiniz ağzına bir şey konduğunda diliyle dışarı çıkarma refleksini kaybetmiş, en az 12 kiloya ulaşmış, desteklendiğinde dik oturuyor ve başını dik tutabiliyorsa en geç 6. aydan itibaren katı gıdalara başlayabilirsiniz.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl ilk başlanacak ek gıdalar arasında yer alabilir. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir.
Alerji riski yüksek olan fıstık ezmesi, çilek, kiraz, domates, soya, kakao, portakal, bezelye, baharat, bal gibi besinlere tabloda hemen yer verilmemesi önerilir.
Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir. Ayrıca bebeğinizin kabul etme durumuna göre sıralama değişebilir.
Sebzeler tercihen buharda olmak üzere haşlanarak hazırlanır. Haşlanan sebzeler tel süzgeç ile püre kıvamına getirilir ve tüketmeden önce içine bir miktar zeytinyağı eklenerek bebeğe verilir. İlk sebzeleri başladığınızda tek tek alışan bebeğiniz için 2 veya 3 sebzeyi birlikte haşlayarak karışım püreleri de verebilirsiniz. Hatta içine bir miktar pirinç veya irmik gibi tahılların da eklenmesi uygun olur. Örneğin patates+havuç+pirinç gibi ve patates+kabak+pirinç gibi karışık sebze püreleri hazırlanabilir. Sebze pürelerini az miktarda başlayarak alıştırdıktan sonra bebeğiniz tölere ederse 40-60 ml miktarında öğün olarak hazırlayabilirsiniz.