Atkestanesi, atkestanegiller familyasından, toplamda on üç farklı türü bulunan 15-30 metre yüksekliğine ulaşabilen bir süs bitkisidir. Çiçekleri genellikle yaprak köklerinde sarı, pembe lekeli veya beyazdır. 20 ile 50 çiçek bulunan salkımları ilkbaharda oluşur. Bu salkımlarda 1 ile 5 arası meyve, yani atkestanesi, oluşur. Atkestanesi yeşil ve dikenli kapsülünün içinde bir veya birkaç tohum içerir. Nisan ve Temmuz aylarında çiçek açan bitki, P vitamini açısından oldukça zengindir.
İlginç adıyla dikkat çeken atkestanesi ağacı, adının yarısını meyvesinin atların nefes almasına yardımcı olduğu düşüncesinden alırken diğer yarısını ise, tahmin edebileceğiniz gibi, kestaneye benzeyen görünümünden alır.
Birçok derde deva olabilmesine karşın atkestanesi, “eskulin” adı verilen zehirli bir madde içerir, faydalarına geçmeden önce bunu belirtip at kestanesinin işlenmemiş halinin yenmemesi ve doğru kullanılması gerektiğini hatırlatalım.
At Kestanesinin 15 Faydası
Atkestanesi, hemoroidden romatizmaya kadar pek çok rahatsızlıktan kaynaklanan semptomların hafifletilmesinde takviye besin olarak kullanılır. Fakat faydalarını bu şekilde özetlemek ona haksızlık olacağından at kestanesinin faydalarını tek tek ele alalım.
1. Antienflamatuar özelliği sayesinde atkestanesi iltihapların atılmasına yardımcı olur.
2. Basur tedavisinde meydana gelen kanamaları azaltır.
3. Kan dolaşımını artırdığından ödem ve varis tedavisinde kullanılır. Yine aynı sebepten damar tıkanıklığına iyi gelir.
4. Genetik olmayan, uykusuzluk veya yorgunluktan kaynaklanan gözaltı morluklarını yatıştırır.
5. İçerdiği apigenin sayesinde sarkan derilerin toplanmasına yardımcı olur, selülite iyi gelir.
6. Kırışıklık önleyici olarak kullanılır.
7. Romatizma nedeniyle eklem ve kemiklerde ortaya çıkan ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
8. Kronik stres ve yorgunluğa iyi gelir.
9. Sivilce ve güneş lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
10. Gözeneklerin kapanmasına yardımcı olur.
11. Saçın sağlıklı uzamasını sağladığından ve saç dökülmesini engellediğinden saç bakımı için idealdir.
12. Öksürüğü kısa bir sürede dindirmek için göğüs bölgesine masaj yaparak kullanılabilir.
13. Yüzde meydana gelen kılcal damar izlerinin giderilmesine yardım eder.
14. İshal, ateş ve prostat gibi rahatsızlıkların neden olduğu semptomların hafiflemwesine yardımcı olur.
15. Vücutta genetik sebeplerle veya devamlı aynı pozisyonda oturmaktan oluşmuş kılcal damar çatlaması tedavisinde kullanılır.
At Kestanesi Nasıl Kullanılır?
Atkestanesinin kullanılabilir kısımları tohum, kabuk ve yapraklarıdır. Bitkinin bu kısımları alınarak krem, yağ veya jele dönüştürülür. Özellikle ilaç ve kozmetik sanayinde yararlanılan bu bitkiyi kozmetik ürünü veya ilaç olarak satın alabileceğiniz gibi, doğru yöntemlerle hazırlayıp evinizde de kullanabilirsiniz.
Bunun için yapabileceklerinizden biri, atkestanesini 45 gün boyunca zeytinyağına koyarak güneşte bekletmek ve bekleme süresinden sonra yağını süzmektir.
Bir diğer yöntem olarak bitkinin kurutulmuş yaprak ve kabuklarını kaynamış suda demlemeye bırakabilir ve çay şeklinde tüketebilirsiniz. Bu şekilde kullandığınızda çaydan bir bardaktan fazla içmemelisiniz.
At Kestanesi Yağı
Atkestanesini yağ formunda birçok ilaç ve kozmetik ürünün içeriğinde görebilirsiniz. Özellikle ciltteki sivilce ve güneş lekesi tedavisi için geliştirilen pek çok üründe bu bitkinin yağından faydalanılır. Atkestanesi yağını bu tür problemleri çözmek için doğrudan peeling olarak da uygulayabilirsiniz.
Atkestanesi yağını cildinize masaj yaparak krem şeklinde uygulayabilirsiniz. Bu işlem özellikle kırışıklık önleyici ve giderici özelliğinden faydalanmak, gözeneklerin kapanmasına yardımcı olmak için tercih edilebilir.
Nezle veya soğuk algınlığından kaynaklı öksürüğü dindirmek için yağı göğüs bölgesine kalpten yukarıya masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Saçınıza bakım yapmak ve sağlıklı uzamasını sağlamak için de atkestanesini tercih edebilirsiniz. Şampuanınıza az miktarda atkestanesi yağı karıştırılabilir ya da saç diplerine yağ ile masaj yapabilirsiniz.
At Kestanesi Kremi
Cildi nemlendirip bakımlı görünümüne katkı sağladığından atkestanesi kremi günlük bakım kremi olarak gözde bir üründür. Kullanacağınız kremin türüne göre değişmekle birlikte, genellikle kremin günde iki kez düzenli olarak kullanılması önerilir.
Kan dolaşımını hızlandırıp tıkanmış damarları açmaya yardımcı olduğundan atkestanesi kremini ödem, bacak şişmesi ve varis gibi rahatsızlıktan muzdarip olanlar gönül rahatlığıyla kullanabilir ve düzenli kullanımda faydasını görebilir.
Egzama rahatsızlığı olanlar yine atkestanesi içerikli kremlere başvurabilir.
At Kestanesi Çayı
Bu meyveyi kaynamış suda 5-6 dakika kadar demleyip süzerek çay olarak tüketebilirsiniz ancak atkestanesi çayını çocuklara kesinlikle vermemelisiniz.
Günlük tüketim miktarını aşmadan içtiğinizde atkestanesinin birçok faydasını fark edebilirsiniz. Krem ve yağı gibi atkestanesinin çayı da cilde iyi gelir, güzellik verir. Vücuttaki ödemi atmak için de atkestanesi çayı içebilirsiniz.
Bu çay aynı zamanda uyku problemlerine iyi gelir, bağırsak sağlığını korur ve kan şekerini düzenler.
At Kestanesi Nerelerde Bulunur?
Peki bu binbir derde deva, çeşit çeşit ürün ve ilaçta yer alan at kestanesi nerelerde bulunur? İsmini pek duymasak da içinde onlarca şifa bulunduran atkestanesinin belki de onlarca kez yanından yürüyüp geçmiş olabilirsiniz.
Atkestanesi, ağacı her ne kadar Balkan yarımadasına özgü bir bitki olsa da onunla pek çok farklı bölgede karşılaşmak mümkün. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın hemen hemen tüm ılımlı bölgelerinde atkestanesi ağacı kendine yaşam alanı oluşturmuştur.
Özellikle Büyük Britanya’da peyzaj amaçlı bol bol dikilen bu ağaç, Britanya’ya da ülkemizden gitmiştir. Ülkemizde de Britanya’da olduğu gibi peyzaj amaçlı süs bitkisi olarak parkları, bahçeleri benzeyen bu ağaç, Ankara’nın yeşil yüzü Kızılcahamam’da da sık sık karşımıza çıkar.
Kendine has doğasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Kızılcahamam’ın en güzel yerinde yer alan Çam Termal Otelin termal suyunun keyfini çıkarırken sadece bir süs bitkisi olarak değil, içinde barındırdığı birçok sırrı da düşünerek hayran olacağınız ve huzur bulacağınız atkestanesi ağaçlarına daha yakından bakmanız için sizleri de otelimize bekliyoruz.