Bebekler için oldukça önemli yere sahip olan anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antikorlar içerir. Bunun yanı sıra bebeğe sayısız faydası bulunur. Farklı renklerde ki anne sütü farklı anlamlar taşır. Farklı renklerdeki anne sütü kişilerde endişe kaynağı olabilir. Bu nedenle anne sütünün renginin neden ve ne zaman değişeceğini bilmek gerekir.
Normal anne sütünün rengi
Her anne için bu durum değişkenlik gösterebilir. Ancak çoğu durumda anne sütü, hafif sarımsı ya da mavimsi bir renk tonuna sahip olur.
Sarı anne sütü
Birçok anne doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde sarı süt üretir. Buna kolostrum ya da ilk süt denir. Kolostrum antikorlar açısından oldukça zengin olarak bilinir.
Havuç ya da tatlı patates gibi sarı veya turuncu renkli yiyecekler tercih ederseniz yine uzun bir süre sarı süt üretmeye devam edebilirsiniz.
Başlangıçta beyaz görünen anne sütü dondurulduktan sonra hafif sarı bir renge dönüşebilir.
Beyaz anne sütü
Üretilen ilk sarı sütten sonra beyaz süt üretilir. Vücudun süt üretimi artar ve doğumdan sonraki ilk 2 hafta boyunca artmaya devam eder.
Mavi anne sütü
Bu süt daha ince, daha az yağ ve daha fazla elektrolit içerir. Emzirmenin başlangıcında genellikle mavimsi bir renk fark edilir, bu renk emziren annelerde normal olarak kabul edilir.
Yeşil anne sütü
Yeşil anne sütü genellikle annenin yediklerinden kaynaklanır. Ispanak, deniz yosunu gibi bol miktarda yeşil sebze yenildiğinde anne sütü yeşilimsi bir renk alabilir.
Pembe anne sütü
Çilekli smoothieler, pancar ve kırmızı yapay boya içeren yiyecekler anne sütünün rengini değiştirebilir.
Kahverengi anne sütü
Kan, göğüslerinizin içinden süt kanallarınıza sızarsa, anne sütünüz kahverengi, koyu turuncu ya da pas rengi görünebilir. Anne sütü eski paslı bir borudan gelen kirli su gibi göründüğünde buna paslı boru sendromu denir. Bebeğiniz sütü reddediyor ve tükürüyorsa sütünüzü mulaka kontrol edin.
Siyah anne sütü
Çoğu durumda kullanılan ilaçlar anne sütünün renginin siyah ya da kahverengiye dönmesine neden olabilir. Antibiyotik ya da başka bir ilaç kullanmadan önce, mutlaka doktorunuza emzirdiğinizi bildirin.