KÜLTÜR-SANAT

Amerika’nın kanlı geçmişi: Kızılderililer soykırımı

1492 yılına kadar Amerika Kıtasında yaşayan yerlilerdi Kızılderililer. Yani Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfetmesine kadar burada yaşayan yerliler.

Abone Ol

ABD'nin şu anda sınırları içinde olan toprakların asıl sahiplerinin Kızılderililer olduğunu biliyor musunuz? Bir yabancının bu kıtaya ayak basıp el koymasıyla yapılan soykırımlar sonucu milyonlarca Kızılderili katledildi.

ULAŞAMADIKLARINI AÇLIKLA YOK ETTİLER

Kitaplarda yer alan bilgilere göre soykırımcılar ulaşamadıkları Kızılderilileri açlıkla öldürmek istediler. O topraklarda bulunan bizonları katledip çocuk yaşlı kim varsa açlığa mahkûm ettiler.

KIZILDERİLİLERİN KATLİAMI NASIL BAŞLADI?

1492 tarihinde Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden sonra bu katliamlar başladı. O tarihten başlayarak 1886 yılına kadar devam eden bir soykırımla on milyonlarca Kızılderilinin öldürüldüğü söyleniyor. Bu ada keşfedilene kadar aslında Kızılderililer resmen izole hayat yaşıyormuş. Kristof Kolomb’un yazdığı seyir günlüğüne göre Kızılderililer,” Keskin silahları ilk kez gören, kötülüğü tanımayan ve hiç silahı olmayan “bir ulustu.

AMERİKA BAŞKANI WASHİNGTONUN KIZILDERİLİLERE TAVRI

Kıtanın keşfi sonrası burada ABD’ yi kuran ve ilk başkanı olan George Washington, yerlileri yani Kızılderilileri vahşi hayvanlara benzetiyordu. Kızılderililerin tamamen yok edilmesi gerektiğini düşünüyordu.

ABD’nin bir başka Başkanı Theodore Roosevelt de Washington’dan geri kalmıyordu: “Ben en iyi yerli (Kızılderili) ölü yerlidir demek istemiyorum ama 10’da 9’u öyledir” diye konuşuyordu.

Amerika Kızılderililere pek çok soykırım türü uyguladı. İşte acımasız soykırım türleri…

Kızılderililere Uygulanan Soykırım Türleri

Etnik katliam ve Etnik Temizlik: Bilinçli bir şekilde Kızılderilileri katletmek suretiyle uygulanmıştır.

Kızılderili Tehciri: Kızılderililerin bulundukları coğrafyadan başka bir coğrafyaya götürülmesi şeklinde yapılmıştır.

Kızılderili Rezervi: Kızılderililerin belirli yerlere kapatılması şeklinde uygulanmıştır.

Çiçek Hastalığı: Bilerek ve isteyerek eski dünya hastalıklarının Kızılderililere bulaştırmak suretiyle uygulanmıştır.

Zorla Kısırlaştırma: Kızılderililerin sayısını azaltmak ve çoğalmasını engellemek maksadıyla uygulanmıştır.

Sömürgecilik: Kızılderililerin yaşadığı kıtanın yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürmek suretiyle uygulanmıştır. Özellikle Brezilya ve Arjantin Kızılderililerine uygulanmaya devam etmektedir.

KIZILDERİLİLERİN YAS GÜNÜNÜ AMERİKA BAYRAM GÜNÜ İLAN ETTİ

Kızılderililere 12 Ekim 1492 yılında uygulanmaya başlayan soykırım yerli halk için yas günü olarak kabul edilmiş ABD ise, bu güne Kolomb Günü adını vererek bayram günü olarak kutlamıştır.

HALA YAŞAYAN KIZILDERİLİLER VAR MI?

Kristof Kolomb’dan önce yerli halk olan ve yaklaşık 30 milyondan fazla  olan Kızılderili haklının şu an Amerika’daki nüfusunun 3 milyona yakın olabileceği tahmin ediliyor.