Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci, yapılan çalışmalar ile ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. 

Altın Haftaya Düşüşle Başladı! Yatırımcı Tedirgin Altın Haftaya Düşüşle Başladı! Yatırımcı Tedirgin

Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “

HİZMET BİRİMLERİMİZ 
Vizyon ve Misyon değerlerimiz doğrultusunda, İlimiz merkez ve 2 ilçemizde bulunan toplamda 3 huzurevimiz ile yaşlılarımıza, yine İl merkezimizde faaliyet gösteren 3 kuruluşumuz ile çocuklarımıza, şiddet önleme ve izleme merkezimiz ve kadın konuk evimiz ile kadınlarımıza, İlimiz Merkezde faaliyet gösteren Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimiz ve 3 Özel Bakım Merkezi ile Engelli bireylerimize hizmet vermekteyiz.   İlimiz merkezi ve Tercan İlçemizde faaliyet gösteren Sosyal Hizmet Merkezlerimiz ile hanelerinde engelli bireylerimize bakan vatandaşlarımıza evde bakım, çocuklarımızın eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için destek olduğumuz Sosyal Ekonomik Destek ile sahada ve hizmet merkez binalarımızda 7/24 esasına uygun olarak hizmetlerimize devam ediyoruz.                                                                                                                                                          


ENGELLİ HİZMETLERİ
İlimiz Merkezde bulunan 66 kapasiteli Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimizde, zihinsel engelli bireylerimize hizmet vermekteyiz. Burada engelli bireylerimize barınma, beslenme, sağlık, eğitim ve rehabilite hizmeti verilmekte olup hayata daha sıkı tutunmaları için düzenli olarak müzik, halkoyunları, tiyatro, spor, kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
İlimizde Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimizin haricinde tam bağımlı engelli bireylerimizin rehabilite süreçlerinde hizmet veren ikisi ruhsal biri zihinsel engellilere yönelik olmak üzere üç özel bakım merkezi bulunmaktadır. Toplamda 129 kapasiteye sahip bu üç özel bakım merkezinin denetimleri İl Müdürlüğümüz tarafınca yapılıp, engellilere yönelik hizmetleri için İl Müdürlüğümüz tarafınca farklı başlıklarda aylık ödemeler yapılmaktadır. 
Kurumlar aracılığı ile yürütülen bakım hizmeti haricinde; erişkinler için engelli sağlık kurulu raporunda ağır engelli/tam bağımlı ibaresi bulunan, çocuklarda ise Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda “Çok İleri Düzey ÖGV”, “Belirgin ÖGV”, “Özel Koşul Gereksinimi Var” ibarelerinden biri bulunan engelli bireylerin alıştıkları ortamdan, aile bireylerinden ve sosyal çevresinden ayrılmadan bakılabilmesini sağlamak amacıyla Evde Bakım Ödemesi yapılmaktadır. Bu kapsamda 1993 engelli yakınımıza kişi başı aylık 5097,96 TL ödeme yapılmaktadır. Yine engelli vatandaşlarımızın çeşitli haklardan faydalanabilmesi için İlimizde ikamet etmekte olan 6629 engelli bireye engelli kimlik kartı hazırlanarak teslim edilmiştir. 189 engelli bireye, EKPSS giriş ve atama sürecinde rehberlik ve yönlendirme hizmeti verilmiştir. 
Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta engellerle karşılaşmaması için bugüne kadar 324 kamu binası denetlenerek Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme yönetmeliği kapsamında denetlenmiş bunlardan 20’sine Erişilebilirlik Belgesi verilmiştir. 

YAŞLI HİZMETLERİ 
Huzurevimizde kalan kıymetli büyüklerimizin barınma hizmetinin yanı sıra sağlık durumlarının takibi ve aktif yaşlanma sürelerinin devamı için sürekli olarak sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Yaşlılarımız için kuruluşlarımızın içerisinde terapi atölyeleri oluşturulmuş, bu atölyelerde seramik boyama, takı tasarım, dokuma ve ahşap boyama etkinlikleri yapılmaktadır. Yine huzurevlerimizde oluşturmuş olduğumuz hobi bahçeleri ile yaşlılarımızın toprakla iç içe olmalarını sağlayarak aktif yaşamalarına etkili bir şekilde destek olmaktayız. Yıl içerisinde programlı bir şekilde geziler düzenlenmekte, doğum günü kutlamaları gerçekleştirilmektedir.
Hiçbir sakatlanma riski içermeyen BOCCE sporu aracılığıyla yaşlı bireylerin yaşamlarını daha aktif bir şekilde sürdürmelerinin desteklenmesi, fiziksel hareketliliğinin sağlanması ve farklı illerde huzurevi hizmeti alan yaşlıların bir araya gelerek sosyal aktifliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda kuruluşlarımıza BOCCE ekipleri oluşturulmuş olup bu ekiplerimiz huzurevleri arasında düzenlenen BOCCE liginde başarılara imza atmışlardır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün aktif ve sağlıklı yaşlanma vizyon ve politika hedefleri çerçevesinde düzenlediği  6.Yetişkin Gençler Huzur Bocce Liginde Elazığ, Van, Ağrı ilindeki Huzurevleri ile yarışan 100.Yıl Atatürk Huzurevi ve YBRM Müdürlüğü Bocce takımımız grup lideri olarak Antalya’da düzenlenen finallere katılmaya hak kazanmıştır. 24 huzurevinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen Yetişkin Gençler Huzur Bocce Ligi 2023 finallerinde ise takımımız kıyasıya mücadele ederek Türkiye Üçüncüsü olmuştur. Ekiplerimiz, şampiyonluk yolunda emin adımlarla çalışmalarına devam etmektedir.

ÇOCUK HİZMETLERİ
İlimizde; Çocuk Evleri Sitesi, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve Sabancı Çocuk Destek Merkezimiz olmak üzere 3 ayrı kuruluş ile  0-18 yaş aralığında koruma ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklarımıza barınma hizmeti verilmektedir. Aile ortamı ve ilişki sistemi içerisinde düzenlenmiş ev tipi birimlerde öncelikle yaşadıkları ortamda kendilerine yeterli hale gelmeleri amaçlanmaktadır. Çocuklarımızı hayata hazırlamak için gerekli tüm tedbirleri almakta, eğitimden sağlığa, sportif faaliyetlerden kültürel faaliyetlere kadar her alanda etkinlikler düzenleyerek geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için çalışmaktayız. Çocuklarımızı, kuşaklar arası köprü oluşturması amacıyla zaman zaman huzurevlerimizdeki kıymetli büyüklerimiz ile bir araya getiriyoruz.
Çocuklarımızın ailesinden kopmadan, refah bir yaşam ve iyi bir eğitim alabilmesi için Bakanlığımız bünyesinde yürütülmekte olan bir diğer hizmet ise Sosyal Ekonomik Destek ödemesidir. Sosyal Ekonomik Destek ödemesinin amacı, yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin bakımı konusunda ailelerin desteklenmesidir. Bakanlığımızın yönetmeliklerle belirlediği şartları sağlayan çocuklarımız için ailelerine çocukların yaş ve eğitim kademelerine göre her ay nakdi yardım yapılmaktadır. 
Sosyal Ekonomik Destek ödemesinden faydalanan ailelerimizin çocukları için İl Müdürlüğümüz bünyesinde Çocuk Hakları Komitesi kurulmuştur. Çocuk Hakları Komitesi; çeşitli etkinlik ve faaliyetler düzenleyerek 0-18 yaş arasında ki çocuklarımızın hayata hazırlanması, aktif sosyal kimliklerinin oluşturabilmeleri için toplumda görev ve sorumluluklarını bilen birey olabilmeleri, eğitim hayatlarından sosyal hayatlarına kadar her alanda gelişmesini amaçlamaktadır. İl Müdürlüğümüz hizmet binasında çocuk hakları komite odası oluşturulmuş olup hizmet vermeye devam etmektedir. Çocuk Hakları Komitemizin düzenlemiş olduğu unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları etkinliği kapsamında; seksek, ip atlama topaç, yakan top ve körebe oynanmış olup çocukları ile ilgili kısa film çekilmiş ve “Sosyal hayatta teknolojinin iletişim kurmadaki avantajları- dezavantajları” konulu münazara yarışması düzenlenmiştir. Münazara sonucunda birinci olan takım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ödüllendirilmiştir.
Ayrıca İl Müdürlüğümüz bünyesinde Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri Birimi oluşturulmuştur. Öksüz, Yetim ve Gündüz Hizmetleri birimin amacı: ebeveyn kaybı yaşamış çocuklara yönelik psikososyal destek, sosyal hizmet ve sosyal yardım alanlarında yardımcı olmaktır. Burada ebeveyn kaybı yaşamış çocuklar düzenli periyotlarla ziyaret edilerek okul ders durumu takip edilmekte, izleme ve rehberlik faaliyetleri yürütülmektedir.
Çocuklar için hizmetlerimizin bir diğeri olan Koruyucu Aile ve Evlat Edindirme hizmet modelleridir. Öncelikle Koruyucu Aile: çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, sağlık, beslenme, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunun kısa ve ya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler ile yürütülen hizmet modelidir. Bu hizmet modelinde başlıca amaç: çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzün özverili çalışmaları neticesinde İlimizde 40 koruyucu aile yanında 28’i kız 20’si erkek olmak üzere 48 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. 
Evlat Edindirme Hizmet Modeli: Durumu evlat edindirilemeye uygun bir çocukla, durumu evlat edinmeye uygun kişi/eşler arasından hukuki bağlar sağlanarak çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulması diye tanımlanabilir. 
Tüm bu hizmet modellerimizle alakalı gerekli şartlar ve detaylı bilgiye Bakanlığımız web sayfasından erişilebilir.
Yeni doğan her çocuğumuz için bakanlığımızca anneye birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki her çocuk için 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. 
İl Müdürlüğümüze bağlı faaliyet göstermekte olan 1 adet Kreş ve Gündüz Bakımevi, 4 adet Gündüz Bakımevi ile 3 adet çocuk kulübü bulunmaktadır. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları hakkındaki yönetmelik hükümleri doğrultusunda bu kuruluşlarımıza yılda en az iki defa olmak üzere İl Müdürlüğümüz Denetim Komisyonu tarafından denetim gerçekleştirilmektedir.
Çocuk Kulübü: Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerine ait, 6-12 yaş grubu çocukların boş zamanlarını program düzenleyerek değerlendiren ve bu suretle bakım ve korunmalarını sağlayan kuruluşlardır. 
Kreş ve Gündüz Bakımevi: Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerine ait, 0-66 aylık çocukların gelişim, bakım, korunma ve beslenmelerini sağlayan kuruluşlardır.

KADIN HİZMETLERİ 
İl Müdürlüğümüz bünyesinde kadınlara ve şiddetin önlenmesine yönelik hizmet vermekte olan iki kuruluşumuz bulunmaktadır. Bunlardan biri Kadın Konukevi Müdürlüğü diğeri Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğüdür.
Erzincan Kadın Konukevi Müdürlüğümüzde fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunları için çözüm üretilmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanması suretiyle geçici süreyle barınmaları sağlanmaktadır. Gerektiğinde harçlık desteği sağlanmakta, İl avukatları ve BARO tarafından ücretsiz avukat desteği sağlanarak hukuki destek verilmekte, meslek elemanları tarafından hizmet alanın durumuna uygun yönlendirme ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır.  Yanlarındaki 0-6 yaş çocukları için kreş imkânı sağlanmakta, okul çağında olan çocukları için eğitim ve öğretime devam etmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 
2023 yılı içerisinde 87 kadın ve beraberindeki 48 çocuk kuruluşumuzdan hizmet almıştır. 
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ise; 29656 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Hakkında Yönetmeliği ”ne göre şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, çalışmaların yedi gün yirmi dört saat esasına göre yürütüldüğü kuruluşumuzdur. 
Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 23.03.2022 tarihinde imzalanan protokolle “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı” hazırlanmış olup İçişleri Bakanlığının koordinesinde 2022 yılında erkek odaklı şekilde yürütülecek olan kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında İlimizde erken yaşta ve zorla evlilikler, kadın erkek fırsat eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında kamu kurum ve kuruluş çalışanları, muhtar ve vatandaşların çalışma alanları ve ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları uygulanmış toplam 20,600 kişi katılmıştır. Ayrıca farkındalık çalışmalarında 2583 broşür dağıtımı gerçekleştirilmiştir, İlimizin farklı bölgelerinde 57 pankart asılmıştır. 
Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmesi içinde çalışmalar yürütülmekte olup, bu kapsamda 4 Kadın Kooperatifi kurulmuştur. Bu kooperatiflerin üçü yöresel ürünler ve el sanatları üzerine faaliyet gösterirken biri bakır işlemeciliği üzerine faaliyetlerine devam etmektedir.

ŞEHİT YAKINI VE GAZİ HİZMETLERİ
İlimizde bulunan Aziz şehitlerimin bizlere emaneti olan kıymetli aileleri ve kahraman gazilerimiz ile aileleri ile yakından ilgileniyoruz. İlimizde 135 Şehidimizin, 114 Gazimizin olmak üzere 253 ailemize ile belirli periyotlar halinde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. 2023 yılı içerisinde 639 kez aile ziyareti gerçekleştirmiş ayrıca 112 şehit yakınımızın istihdam hakkından faydalanması sağlanmıştır. Yine şehit aileleri ve gazilerimize yönelik Bakanlığımızın hayata geçirdiği ücretsiz seyahat hakkından ilimizde 386 şehit yakını ve gazimizin faydalanması sağlanmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler ailesi olarak tüm Şehit ailelerimiz ve Gazilerimizin emrindeyiz.

SOSYAL HİZMETLER
Yatılı kuruluşlarımız ve gündüzlü kuruluşlarımızın haricinde İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Hizmet Merkezlerimize müracaatta bulunma, Evde Bakım, Sosyal Ekonomik Destek ve diğer hizmet modellerimiz ile vatandaşlarımıza ulaşmaktayken aynı zamanda arz odaklı hizmetlerimizle vatandaşlarımızı hanelerinde ziyaret ediyoruz.
ASDEP hane ziyareti arz odaklı Sosyal Hizmet modeli kapsamında, hane ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. 7241’i 2023 yılında olmak üzere bugüne kadar toplam 40.405 hane ziyaret edilmiştir. Ziyaretlerde özellikle dezavantajlı aileler tespit edilmiş ve bu ailelerde yer alan kadın, çocuk, engelli ve yaşlı bireylerimize yönelik koruyucu ve önleyici uygun hizmet modellerinden faydalandırılmıştır.
Ulusal Hane Ziyaretleri kapsamında bugün itibariyle 15.011 hane ziyaret edilmiştir.
Meslek elemanlarımız tarafınca yapılan görüşme ve incelemeler neticesinde bu yıl içerisinde 32 Eğitim, 41 Sağlık, 63 Danışmanlık ve 1 Bakım tedbiri alınması sağlanmıştır. 45 kişiye aile danışmanlık hizmeti verilmiştir.
Aile Eğitim Programı kapsamında 21.636 kişiye, Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında ise 3081 kişiye eğitim verilmiştir.
Türkiye bağımlılıkla mücadele farkındalık eğitimlerinde ise 1116 vatandaşımıza eğitim verilmiştir.
Okul Destek Projesi (ODES) kapsamında ise 26 etkinlik düzenlenmiş bu etkinliklere 317 çocuğun katılımı sağlanmıştır.
Sosyal Hizmet Merkezlerimiz içerisinde oluşturulan Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası birimlerince şiddet mağduru veya faili 53 kişiye hizmet sunulmuştur.

DESTEK ÖDEMELERİ
Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafınca kasım ayı itibari ile 2023 yılı içerisinde; 
Toplam 81 milyon 465 bin TL Evde Bakım, 14 Milyon 114 Bin TL Sosyal Ekonomik Destek ödemeleri yapılmış,
Koruyucu aile hizmetinden faydalanan 40 ailemize 492.755,11 TL ödenmiştir.  
İlimizde hizmet vermekte olan Üç Özel Bakım Merkezine 124 Engellimiz için toplamda 22 milyon 253 Bin TL ödenmiştir.
 Doğum Yardımı kapsamında İlimizde hizmet modelinin yürürlüğe girdiği 20 Mayıs 2015 tarihinden bugüne kadar 20.620 aileye 8 Milyon 770 Bin TL ödeme yapılmıştır.
Ücretsiz Seyahat Ödemesi olarak İlimizde 79 Toplu Taşıma aracı için aylık 2700 TL toplamda faal olarak çalışan 79 Şehir İçi Toplu Taşıma aracı için 213.300 TL ödeme yapılmıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak Engelli, Yaşlı, Kadın, Çocuk, ve Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan kıymetli aileleri ile kahraman gazilerimiz ve ailelerine sağlamış olduğumuz hizmetlerimize mesai mefhumu gözetmeksizin devam etmekteyiz.”
 

Editör: Adem Küçükkaya