Türkiye, Avrupa’da en çok tıp fakültesi olan ülke konumunda. Avrupa’da nüfusça Türkiye’ye yakın ülkeler olan İngiltere ve İrlanda’da toplam 61, Fransa’da 54, İspanya’da 44, İtalya’da 47 ve nüfusu yaklaşık aynı olan Almanya’da ise sadece 43 tıp fakültesi bulunuyor.

128 tıp fakültesinin 91’i devlet, 37’si vakıf üniversitesi. YKS yerleştirme sonucunda da çoğunluğu vakıf üniversitesine ait 700’ün üzerinde tıp ve 500'e yakın diş hekimliği fakültesi kontenjanı boş kaldı. Tıp eğitiminin kalitesinin giderek düştüğünü söyleyen hekimler ve tabip odaları "Tıp fakültesi eskisi kadar tercih edilmiyor. İktidarın sağlık politikaları, şiddet, çalışma koşulları gibi durumlar bunu da etkiliyor. Tıp fakültesi açmak sorunu çözmez önemli olan nitelikli ve yeterli akademik kadro ile eğitimlerin verilmesidir" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB Eğitim Kolu verilerine göre, nüfusa göre tıp fakültesi oranına bakıldığında Türkiye’nin, tıp fakültesi sayısı açısından dünyada da ilk sırada yer aldığı belirtildi. 91 devlet üniversitesi tıp fakültesinın 87'sinin bu yıl öğrenci alacağı anımsatılan açıklamada, özetle "Dört tıp fakültesi (Hacettepe Üniversitesi Beytepe, Suriye Çobanbey, Özbekistan İbn-i Sina ve Türkiye Uluslararası İslam Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi) kontenjan açmamış tabela tıp fakültesi konumundadır. 37 vakıf tıp fakültesinden ise 33’ü ilk kez bu yıl öğrenci alacak. Hasan Kalyoncu , İstanbul Bilgi, İstanbul Sebahattin Zaim ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenci almamaktadır. Bunun yanı sıra 14 tıp fakültesinde eğitimin bir kısmı ya da tamamı başka bir tıp fakültesinde yürütülmektedir. Bu tıp fakülteleri alt yapı, eğitici insan gücü ve olanakları açısından henüz eğitime hazır değildir. Devlet tıp fakültelerinin 32’sinin kendi hastanesi bulunmamaktadır. Bu konuda çok ciddi bir planlamaya ihtiyaç var" denildi.

Akademisyeni olmayan fakülteler var

ÖSYM’nin tercihler için yayımladığı kılavuza göre bazı tıp fakültelerinin kadrosunda akademisyen bulunmuyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı 6 fakültesinin akademisyen sayısı sıfır. Bu fakültelerin listesi şöyle:

•Trabzon Tıp Fakültesi

•Kayseri Tıp Fakültesi

•İzmir Tıp Fakültesi

Türkiye genelinde Ağustos ayında 134 bin 155 konut satıldı Türkiye genelinde Ağustos ayında 134 bin 155 konut satıldı

•Erzurum Tıp Fakültesi

•Bursa Tıp Fakültesi

•Adana Tıp Fakültesi

•2023 itibariyle ülkemizde 128 tıp fakültesi bulunuyor

•Bunların 91’i devlet, 37’si vakıf üniversitelerine bağlı

•11 ilde ise 2 ila 4 arasında tıp fakültesi var.

•Toplam olarak bakıldığında 60 ilde tıp eğitimi veriliyor.

Kaynak: Birgün

Editör: Saliha Kara