SAĞLIK

Yumurta Kabuklarından Kalsiyum Tozu Nasıl Yapılır?

Vücudumuz için en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Bu şekilde yumurta kabuklarından kalsiyum takviyesi alabilirsiniz. İşte, yumurta kabuklarından kalsiyum tozu nasıl yapılır:

Abone Ol

Vücudumuz için en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99’u bu şekilde bulunur. Yüzde 1’i ise kanda ve yumuşak dokuda bulunur. Dolaşımdaki kalsiyumun başlıca görevi; kanın pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri ve kemikleri onarmak, kalp ritmini düzenlemek, sinir uyarılarının iletimini sağlamak, kasların kasılabilirliğini ayarlamak ve dokuların canlılığının sürdürülmesine katkıda bulunmaktır.

Kalsiyum Kaynakları

Kalsiyum, bedensel süreçler için önemli olan ancak eski yöntemlerle yeterince almak zor olabilen minerallerden biridir. Yeşil yapraklı sebzelerde ve brokolide bulunur, ancak gözle görülür faydalarını görmek için bunlardan çok fazla yemelisiniz. Ayrıca takviye de her zaman mükemmel bir çözüm değildir. Reçetesiz satılan kalsiyum takviyeleri mideyi rahatsız edebilir ve emilmesi zor olabilir.

Kalsiyumunuzu Neden Yumurta Kabuklarından Alıyorsunuz?

Yumurta kabuklarının neredeyse tamamı kalsiyum karbonattan oluşur; bu da tam olarak tırnaklarımızı, dişlerimizi ve kemiklerimizi oluşturur. Ayrıca protein, magnezyum, selenyum, stronsiyum ve kemiklere ve eklemlere iyi geldiği söylenen diğer bileşiklerle de yüklüdürler. Tam bir gıda oldukları için vücudumuzun yumurta kabuklarında bulunan besin maddelerini emmesi ve özümsemesi daha kolaydır. En iyi yanı ise bunların %100 ücretsiz ve sıfır atık olmasıdır. Eski kabuklarınızı saklayın ve mutfağınızdaki yiyecek atıklarının azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yumurta Kabuğundan Kalsiyum Tozu Nasıl Yapılır?

Yumurta kabuklarınızı biriktirmenizi öneririz. Yaklaşık 10-12 yumurta olduğunda hazırlamanız daha iyi olacaktır. Kalsiyum tozunuzu yapmadan önce kabukları sterilize edeceksiniz, böylece kalan yumurta kabuklarını buzdolabındaki bir kaba koyabilir ve biriktirebilirsiniz.

Beş günden az bir süre buzdolabında bekletildiğinde kabukların bozulmaması için dondurucuda saklayabilirsiniz.

Daha sonra, besleyici bir destek sağlamak için sabah smoothie'nize yarım çay kaşığı kalsiyum tozu atın.

Malzemeler/ Ekipmanlar:

1.    10-12 yumurta kabuğu

2.    Orta boy tencere

3.    Fırın tepsisi

4.    Kahve veya baharat öğütücü

Yapılışı:

1.    10 ila 12 kabuk biriktirdikten sonra bunları orta boy bir tencereye koyun ve üzerini suyla örtün. Tamamen sterilize etmek için 15 dakika kaynatın.

2.    Kabukları bir fırın tepsisine yayın. Kuruması için 100-110 derecede 20 dakika pişirin.

3.    Bir kahve veya baharat öğütücü kullanarak kabukları çok ince bir toz haline gelinceye kadar öğütün. Bunun için bir blender da kullanabilirsiniz, ancak kahve değirmeninin en iyi tozu ürettiği için onunla öğütebilirsiniz.

4.    Yaklaşık 400-500 mg kalsiyum için günlük smoothie'nize 1/2 çay kaşığı kalsiyum tozu ekleyin.

5.    Hava geçirmez bir kavanozda, serin ve kuru bir dolapta bir aya kadar saklayın. –lezzet-