Yumurta önemli bir besin kaynağı ve kahvaltıların vazgeçilmezi. Ancak içine katılan kimyasallar yüzünden faydadan çok zarar görebilirsiniz. Bazen ambalaj üstünde yazılan bilgiler alıcıları şaşırtabiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu hilelerin önüne geçmek için birkaç yıl önce düzenleme yaparak yumurtaların üzerine rakamlardan oluşan kodlar ekledi. Ayrıca üzerinde rakam bulunmayan yumurtaların satışını da yasakladı.

Günümüzde yumurta kodları: 0, 1, 2 ve 3 şeklinde başlıyor.  Yumurta etiketleri üzerinde yer alan Organik, köy yumurtası, doğal yumurta, serbest gezen tavuk yumurtası gibi üreticinin keyfine göre yazdığı hileli durumlardan bu rakamlar sayesinde kurtulmak mümkün.

24 Kasım 2017 tarihinde "Yetiştirme Metodu Kodu"nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte, yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğu getirildi.

Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız Cildin yağ ve kirden tamamen arınmasını sağlıyor! Mucizevi kavun çekirdeklerinin faydalarına inanamayacaksınız

Yumurta kodları rakam ve harflerden oluşuyor. Bu kodlar, yumurtanın alındığı tavukların cinsini ve kalitesini temsil ediyor.

Peki, bu rakamlar ne anlama geliyor?

0 NUMARALI KOD

Bu kod ile başlayan yumurta alıyorsanız tamamen doğal yumurta aldığınız anlamına gelir. Bu kod tavuğa herhangi bir hormonlu yem verilmediğini işaret eder ve en pahalı yumurtadır.

1 NUMARALI KOD

1 numaralı yumurtalar gezen tavukların yumurtaları oluyor. Ancak tavuğa verilen yem ve hormon konusunda bir kısıtlama yoktur. Yani tamamen organik değil.

2 NUMARALI KOD

Geniş bir kafes içinde gezen tavukların yumurtalarıdır. Hormonlu yem konusunda ise kısıtlama yoktur.

3 NUMARALI KOD

Kafeste yetişen gezmeyen en sağlıksız yumurta bu kodlu yumurtalar.

Sonuç olarak yumurta alırken koduna bakmak sağlığınız açısından oldukça önemli.

Editör: Yasemin Dülgeroglu