Bu efsanevi görselin sadece Kapadokya’ya özel olduğunu sananlar yanılıyor. Nevşehir'in Kapadokya İlçesi'ndeki peri bacalarına benzerliği ile dikkat çeken Buban bacaları yeteri kadar tanıtımı yapılmadığı için henüz birçok kişi tarafından keşfedilemedi. Fakat doğaseverlerin oldukça ilgisini çekecek olan bu bacalar Bingöl’ü öne çıkaracak kadar muhteşem güzellikte.

Buban 1280X960

Doğaseverler ve turistler tarafında keşfedilmeyi bekleyen Buban Bacaları, Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyünde kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sancak Beldesi'ndeki Oğuldere Köyü'nde bulunan Budan Bacaları gizemiyle de oldukça ilginç bir yer. Bingöllüler tarafından Nevşehir'in Kapadokya ilçesinde bulanan peri bacalarına rakip görülen Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi bulunmazken, geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı belirtiliyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Dış kuvvetler (Rüzgar, akarsu, vb..) tarafında aşındırıp taşınması sonucu oluşan harika bir doğal güzellik olan bu bacalar görmeye değer nitelikte.

Bingöl'de okul pansiyonunda çıkan yangın söndürüldü Bingöl'de okul pansiyonunda çıkan yangın söndürüldü

Kaynak; http://www.bingol.gov.tr/

Editör: Merve Kiraz