Henüz görmeyenler için büyük bir eksiklik olan Zağ Mağaraları, doğaseverler için bulunmaz bir fantastik kurguya kapılarını aralıyor. Tarihe tanıklık eden mağara 5 katlı ve içerisinde 26 oda barındırıyor.

Zağ Mağaraları, Bingöl-Solhan-Muş karayolunun 18. kilometresinde sağ yöne ayrılan Gökçeli-Kuşburnu Köy Yolunun 5. km.sinde yer almaktadır. Zağ Mağaraları, sırtı dağa yaslanmış olan doğal kayalık kütlenin ön cephesinde, kayalık alanın hemen tamamına yayılmış olan mağara/odalardan oluşmakta. Bu mağara/odalar insan eliyle yapılmış, iç mekanlarda birbirine kademeli geçişlerle bağlantılı ve çok katlıdır.  M.S. 5. yüzyıl başlarına, Erken Hristiyanlık (Geç Roma-Erken Bizans) Dönemi`ne tarihlenmektedir. Söz konusu Mağaralar, olasılıkla bu tarihlerde Roma İmparatorluğu`nun baskısı altında olan, Hristiyan inancına sahip toplulukların gizli yerleşim, yaşam ve ibadet alanı olarak kullanılmış. 

Bingöl’ün Zorlu Kış Koşullarında Hayvancılık Mücadelesi: Besiciler Peri Suyu’nu Aşmak İçin Hayatlarını Riske Ediyor Bingöl’ün Zorlu Kış Koşullarında Hayvancılık Mücadelesi: Besiciler Peri Suyu’nu Aşmak İçin Hayatlarını Riske Ediyor

Zağ Mağaraları (1) 1280X852

Alt katta yer alan ilk mağara/odadan sonra kademeli geçiş ve merdivenler takip edilerek en üst kata ulaşılabilmektedir. Bu biçimiyle mağara/odaların zemin kat dahil 5 (beş) katlı olduğu görülmekte.

Bazı odalarda bulunan anakaya tabanına oyulmuş ve içleri sıvalı küp biçimindeki çukurlar, tahıl ve yağ, içki benzeri sıvı deposu olarak kullanılmış. Daha küçük bazı çukurların ise sunu çukuru olduğu düşünülmekte. Kimi odalarda kline/sekiler görülülüyor. Bu verilere göre; Mağara/odaların bir kısmının günlük yaşam alanı, bir kısmının mutfak/kiler/depo, bir kısmının ibadet alanı olarak kullanıldığı anlaşılmakta.

Zağ Mağaraları (1) 1280X853

Zağ mağaralarının bulunduğu alanda, ilkbahar aylarında görülen çok çeşitli bitki örtüsü, bölgeye ayrı bir güzellik katmakta.

Kaynak; http://www.bingol.gov.tr/

Editör: Merve Kiraz