81 il ve KKTC'de bulunan toplam 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlıyor, danışanların yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri bünyesinde tamamı bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanları görev yapıyor. Danışanların bağımlılık türü değerlendirilip derecesi saptanıyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere bu davranışını bırakması konusunda ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlanarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı olunuyor. Bu danışmanlık hizmeti yalnızca bağımlı bireylere değil, bağımlı bireylerin yakınlarına da sağlanıyor. Bağımlılık tedavisinin ardından yeniden başlama riski doğduğunda da yine YEDAM ile destek veriliyor.

YEDAM, arındırılan bireyin zararlı alışkanlıklara tekrar başlamaması için yöntemler öğreterek danışanları evlerinde ziyaret edip, gidişatı takip ediyor. YEDAM’da mahremiyet ilkesine büyük önem veriliyor ve görüşmelerde elde edilen bilgiler, kesinlikle başka kişi veya kurumlarla paylaşılmıyor.

Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine Türkiye’nin her yerinden 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. 

Zerdeçal sabunu: Cildin doğal ışıltısı, gençlik ve temizlik bir arada Zerdeçal sabunu: Cildin doğal ışıltısı, gençlik ve temizlik bir arada

“YEDAM Danışma Hattı Bağımlılıkla Mücadelede Çok Önemli Yere Sahip”

YEDAM Danışma Hattı’na 1 milyon çağrı gelmesi, bağımlılıkla mücadelede önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yaptığı açıklamada “Bağımlılıkla mücadele Yeşilay’ın ana faaliyet alanı. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizin sunduğu ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti sayesinde binlerce bağımlı birey ve yakını yeniden hayata tutundu. Danışma hattı, yalnızca bilgi vermenin ötesinde hem doğru yönlendirme yapmak hem de alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı olan kişilerin destek alma ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmaları için teşvik etmektedir. Görüşmelerin ardından bağımlı bireyler veya yakınları ile randevu planlandığında bulundukları ildeki Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine bilgi aktarımı sağlanıp, kısa sürede randevu planlanması gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Editör: Saliha Kara