YAŞAM

Yaptığınız işte yeteneksiz olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?

İşinize karşı coşku eksikliği, olumsuz duygular ya da işinizi yapabilecek kapasitenizin az olduğunu düşünüyorsanız tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Abone Ol

Stres her işin bir parçası. Ancak yapılan işe aşırı yüklenme ve sonuç olarak bunalma zamanla yorgunluğa ve hatta çalışma düşüncesinin kişiyi ruhsal sıkıntıya sokmasına neden olabilir.

Kişi iş yerine karşı;
•    Bunalmış ve duygusal olarak tükenmiş 
•    Stresli 
•    Yorgun veya bitkin
•    Coşku eksikliği ve olumsuz duygular
•    İşini yapabilecek kapasitenin olmaması gibi hislere kapılıyorsa tükenmişlik yaşıyor olabilir.

Tükenmişlik kişilerde genellikle işiyle alakalı gelişir.

Stres ve yorgunluk
Stres beraberinde yorgunluğu getirir. Yönetilemeyen iş yükü kişilerin stresli ve bitkin hissetmesine neden olur. Bu nedenle uzun süren kronik yorgunlukların tükenmişliğin belirtisi olarak değerlendirilmesi gerekir.

Stres ve bitkinliğin bir diğer nedeni işyerinde haksız muameleye maruz kalmak olabilir. Kişinin yöneticilerinden ve iş arkadaşlarından ciddi destek alamaması da stres ve bitkinliği tetikleyebilir.

Enerji ve coşku eksikliği
İşe veya diğer özel yükümlülüğe karşı hissedilen enerji ve coşku eksikliği tükenmişliğin bir değir nedeni arasında yer alır. Tükenmişlik yavaş yavaş zihinsel sağlığı zorlayan bir süreç olarak ele alınır.

Kapasitesiz hissetmek
Tükenmişlik, işi gerektiği gibi yapma kapasitenin kaybedilmesine neden olabilir. Kişiler işyerindeki görevlerde zorlanabilir, umutsuz ve çaresiz bir duruma düşebilir.