Van'da çiftçileri desteklemek ve orman varlığını artırmak amacıyla başlatılan "Meyveciliği Geliştirme Projesi" büyük bir başarıya imza attı. İki yıl önce başlatılan proje kapsamında, 2 milyon meyve fidanı, yerli tohumlardan yetiştirilerek çiftçilere dağıtıldı.
Tarım ve hayvancılık alanlarında önemli adımlar atılan Van'da, Valilik bünyesinde başlatılan "3 Milyon Meyve Fidanı Yetiştirme" projesi, çiftçilere sunduğu büyük fırsatlar ile dikkat çekiyor. Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait iki farklı alanda yetiştirilen ceviz, badem, üzüm, ayva, şeftali, elma, armut ve kayısı fidanları, bölgedeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıldı. Yerli tohumlardan elde edilen fidanlar, bölgenin iklim şartlarına uygun olarak seçildi ve toprakla buluşturuldu.
Van Meyvecilik Üssü Olma Yolunda İlerliyor
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, projeye verdikleri önemi vurgulayarak, iki yıl boyunca yaklaşık 800 bin meyve fidanı ile birlikte 1 milyon 100 bin Erciş üzümü fidanı dağıttıklarını söyledi. Fidan dağıtımının devam ettiğini belirten Görentaş, önümüzdeki ilkbahar aylarında 550 bin yeni fidanın daha çiftçilere sunulacağını ifade etti. Ayrıca, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından üretilen 50 bin fidanın dağıtımına da başlandığını belirten Görentaş, hedeflerinin 3,5 milyon meyve fidanı dikmek olduğunu söyledi.
Van'ın, meyvecilik alanında önemli bir konuma gelmesinin önündeki engellerin hızla ortadan kalktığını söyleyen Görentaş, "Bölgenin iklimi, meyvecilik için oldukça uygun. Özellikle Erciş üzümü ve yerel çeşitler üzerine çalışmalarımıza hız verdik. Dağıttığımız meyve fidanlarının yüzde 20’sini vatandaş, yüzde 80’ini ise devlet karşılıyor. Van, bu projelerle meyvecilikte önemli bir üs haline gelecektir." diye konuştu.
Bölgenin Yöresel Tohumlarıyla Üretilen Fidanlar
Orman İşletme Müdürü Mehmet Kandilli ise, 50 hektarlık bir alanda yöreye özgü fidanlar yetiştirdiklerini belirterek, "Badem ve ceviz gibi ürünlerin tohumlarını yerel kaynaklardan elde ediyoruz. Çatak ilçemizden temin ettiğimiz ceviz tohumlarıyla üretim yapıyoruz. Bu yöreye ait yerel tohumlarla üretilen fidanlar, bakım ve aşılamaları yapıldıktan sonra vatandaşlarımıza dağıtılmakta." şeklinde konuştu.
Van'da başlatılan bu projelerle, önümüzdeki yıllarda bölgedeki meyveciliğin daha da gelişmesi ve Van'ın tarımda önemli bir oyuncu haline gelmesi bekleniyor.