SAĞLIK

Üst solunum yolu enfeksiyonuna dikkat!

Üst solunum yolu hastalığı sadece soğuk havalarda değil yaz sıcaklarında da meydana gelebiliyor ve çocuklarda farklı problemlerine neden olabiliyor.

Abone Ol

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda şikâyetlerin çocuğun virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başladığını ve genellikle 1 hafta sürdüğünü kaydeden uzmanlar, “Genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, ses değişikliği, halsizlik, hapşırık ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük görülür. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı azalır. Ergenlik çağındaki bir çocuk ise yılda 2-4 üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ancak yılda 8’den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2’den fazla zatürre ya da yılda 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı tetkikler olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekebilir” dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi olmadığına dikkat çeken uzmanlar, “Özellikle büyük çocuklarda kullanılan bazı tedaviler, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikayetleri azaltabilir; fakat çocukların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. En sık yapılan hatalardan biri de gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Unutmayalım ki antibiyotikler bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmezler. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar; gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda ise işe yaramazlar. Bu nedenle antibiyotikler sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır” diyor.