KÜLTÜR-SANAT

Uçak Kazalarında Hayatını Kaybeden Devlet Liderleri

Tarihte uçak veya helikopter kazalarında hayatını kaybeden birçok devlet lideri bulunuyor.

Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçtiğimiz pazar günü meydana gelen bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından tarihte uçak veya helikopter kazasında hayatını kaybeden devlet liderlerleri gündeme geldi.

Hangi devlet ledirleri uçak kazasında hayatını kaybetti?

1. Arvid Lidman

 İsveç Başbakanı Arvid Lidman, taşıyan uçak 9 Aralık 1936’da İngiltere’deki Croydon Havalimanı yakınlarında yoğun sis sebebiyle yere çakıldı. 

2. Jose Felix Estigarribia

Jose Felix Estigarribia, ordudan siyasete atıldı ve ardından devletin zirvesindeki koltuğa oturdu. Diktatör olarak itham edilen Jose Felix Estigarribia, 7 Eylül 1940 tarihinde, eşiyle beraber çıktıkları bir seyahat sırasında uçaklarının Agapuey’de düşmesi sonucunda hayatını kaybetti.

3.  Wladyslaw Sikorski

Polonya Başbakanı Wladyslaw Sikorski, 3 Temmuz 1943’te uçağının Cebelitarık’tan kalkışından hemen sonra denize düşmesiyle yaşamını kaybetti. 

4. Barthelemy Boganda

Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Barthelemy Boganda'nın uçağı 29 Mart 1959’da iki şehir arasında bir bölgede kayboldu.  Uçağın enkazı kazadan saatler sonra bulunabildi.

5. Abdüsselam Arif

 Irak Cumhurbaşkanı Abdüsselam Arif, 14 Mayıs 1966’da Basra Havaalanı yakınlarında geçirdiği helikopter kazasında yaşama veda etti.

6. Rene Barrientos

 Bolivya Devlet Başkanı Rene Barrientos, acımasız bir diktatör olarak anılıyor. Rene Barrientos, Cochabamba kentinde helikopterinin düşmesi sonucunda hayatını kaybetti.

7. Dzemal Bijedic

 Yugoslavya Başbakanı Dzemal Bijedic, 18 Ocak 1977’de eşiyle bir uçak seyahatinde Bosna Hersek’in Kresevo kenti yakınlarındaki Inac Dağı’na düştü.

8. Francisco Sá Carneiro

Francisco Sá Carneiro, 4 Aralık 1980’de, Porto’daki bir seçim mitingine katılmak için Lizbon’dan havalandı. Ancak içinde bulunduğu uçak düştü.

9. Omar Torrijos Herrera

Panama Devlet Başkanı Omar Torrijos Herrera, 1 Temmuz 1981’de DHC-6 Twin Otter tipi uçağın Penonomé kenti yakınlarında düşmesi sonucunda hayatını kaybetti.

10. Samora Machel

 Mozambik Devlet Başkanı Samora Machel ile beraberindeki heyeti taşıyan uçak Güney Afrika’nın Mozambik sınırında Mbzuni isimli köyde bir tepeye çakıldı. Uçakta bulunan herkes hayatını kaybetti.

11. Muhammed Ziyaülhak

Pakistanlı Muhammed Ziyaülhak, 17 Ağustos 1988’de C-130 tipi askeri uçağın düşmesi sonucunda öldü. 

12. Cyprien Ntaryamira

Burundi Cumhurbaşkanı Cyprien Ntaryamira ve Ruanda Devlet Başkanı Juvénal Habyarimana 6 Nisan 1994’te aynı uçakla Tanzanya’nın Darüsselam şehrinden Kigali’ye doğru uçarken roket saldırısına uğradı. İniş yapmadan hemen önce roketle vurulan uçak düşürüldü. Her iki devlet başkanı da hayatını kaybetti.

13. Lech Kaczynski

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski 2010 yılında, Rusya’ya doğru havalandı. Ne var ki cumhurbaşkanın eşinin de aralarında olduğu 96 kişiyi taşıyan Tupolev 154 tipi uçak Belarus sınırına yakın Smolensk kentindeki havaalanı yakınında düştü.