KÜLTÜR-SANAT

Üç, dörtten büyüktür

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin bu haftaki konuğu Erzincan'ın yeni müftüsü İsmail Fakirullah oldu.

Abone Ol

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin bu haftaki konuğu Erzincan Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu oldu.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde yapılan programda konuşan Erzincan Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu  Dört üçten büyüktür ama bu her zaman büyük olduğu anlamına gelmez. Helal kazanılmış üç lira içerisine haram karışmış dört liradan büyüktür” dedi.

Erzincan Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu “ Helal Lokma” başlığını taşıyan konuşmasında: “Resulullah’ın diliyle temiz olanlardan yiyin ve böylece salih amel işleyesiniz. Sizin salih amel işlemeniz, temiz ve helal olan şeyleri yemenize bağlıdır. Yani Bir kişinin ameli salih ise yedikleri temiz ve helaldir. Eğer amelleri salih değilse, onun yediğinde içtiğinde şüphe vardır.” Dedi.

Helal ve haramın kesin olarak ayrılmış olmasına rağmen bazı şüpheli gri alanların bulunduğunu, belirten Müftü FakirullahoğluHelal ve haram bellidir. Bazen net olmayan gri alanlar vardır. Kim şüpheli olan şeylerden kaçınırsa, ömrünü, dinini bedenini, kalbini korur. Ticaret helaldir, faiz haramdır. Şerbet helaldir, şarap haramdır. Ürünü yetiştirip toplayıp satmak helaldir, ihtikâr, karaborsacılık yapmak haramdır.  İnsanlar gri alanlarda sadece kendi işine geldiği gibi davranmaktadır. Bu da salih olması gereken amellere zarar vermektedir.” Dedi.

Erzincan Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu konuşmasının bir bölümünde ise; “Ticaret helaldir. Fakat insanları zarara sokacak ticaret haramdır. Müslümanların yaşadığı bir bölgede helal sertifikalı ürünlerin bulunması üzücüdür. Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden emniyette olan kişidir. Bir Müslüman memleketinde helal sertifikasının bulunması demek helal olmayan malların da satıldığı anlama gelir ki bu üzücüdür. Oysa alışveriş yapan kişilerin hepsi aldıkları ürünlerden emin olmaları gerekir.” Şeklinde konuştu.

Müftü Fakirullahoğlu konuşmasının son bölümünde ise Necmettin Erbakan Hoca’nın bereket ile ilgili konuşmasından bir örnek vererek : “Hocanın şöyle bir ifadesi var. üç liralık helal para dört liralık haram paradan büyüktür. Helal paranın bereketi vardır. Haram parada bereket yoktur.  Helal olana haramı katınca bereket gidiyor. O zaman para huzur vermiyor, derde şifa olmuyor. Helal sıhhattir, afiyettir güzelliktir, hoşnutluktur ve sevgidir. Haram ise, kötülüktür, huzursuzluktur, tatsızlıktır” dedi.

Çok sayıda Yazar, Akademisyen ve Erzincanlının katıldığı program sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzasını taşıyan teşekkür Belgesini Prof. Dr. Mahmut Abdullah Aslan, Türkiye Yazarlar Birliğinin hediyesi olan bir kitabı da Prof. Dr. Köksal Pabuççu İsmail Fakirullah’a takdim ettiler.

Program sonrasında Erzincan Müftüsü Fakirullahoğlu dinleyicilerden gelen soruları da cevaplandırdı.