Kimyasal temizlik ürünleri sağlığınızı tehlikeye atabilir. Çamaşır suyu ve tuz ruhu solunduğunda veya ciltle  temas ettiğinde solunum yolu problemleri, cilt tahrişi ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çamaşır suyu ve tuz ruhunu soluduğunuzda 30 saniyede kana karışır, hangi organda birikirse onu kanser yapar. 

Temizlik malzemelerini kullanırkan bu önlemleri alıyor musunuz?

1. Malzemelerin içeriklerinin bilinmesi ve daha zararlı olanlar konusunda bilinçlenme ve bunlardan kaçınma çok önemlidir.
2. Karışımlardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Çamaşır suyu ve tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddeler kesinlikle karıştırılmamalıdır, hayatı tehdit edici sonuçlar doğurabilir. Ayrıca bu maddeler aynı yüzeye ard arda uygulanmamalıdır. İki farklı lavabo açıcı bile, birlikte ya da ard arda kullanılmamalıdır.
3. Gereğinden fazla miktarda ürün kullanılmamalıdır, zararlı maddelere daha yoğun miktarda maruz kalınmasına sebep olur.
4. Ürünlerin orijinal kaplarından başka kaplara aktararak kullanılmaması gerekir.
5. Sprey şeklindeki temizlik malzemeleri ve yüksek uçuculuğu olanlar solunum şikayetlerine daha çok yol açarlar, beze dökülüp ovma şeklinde yapılan yüzey temizliği, spreylere tercih edilmelidir.
6. Temizlik yapılan ortamın bu sırada havalandırılması çok önemlidir. Özellikle banyo, tuvalet gibi dar alanlarda mutlaka kapı açık tutulmalı, varsa pencere, havalandırma açılmalıdır.
7. Koruyucu maskelerin kullanımına, daha güvenli ürünlerin seçilmesi ve havalandırmanın sağlanması ile gerek kalmayabilir. Ancak, koku ile şikayetleri tetiklenen astım hastaları için maske kullanımı önerilebilir.

RTÜK resmen duyurdu! Sabah programları izleyenler üzülecek RTÜK resmen duyurdu! Sabah programları izleyenler üzülecek

Güvenli temizlik için daha doğal alternetifleri tercih etmenizde oldukça fayda var

1. Tuz ve Limon Karışımı

Islak hacim alanlarından biri olan banyolar, hijyen kriterlerine uyması gereken önemli bölgeler arasında yer alır. Kireç probleminin en sık gözlendiği banyoların temizliğini kusursuz bir şekilde tamamlayabilmek, tuz ve limon ile hazırlanan tarifle mümkündür. Bir kap içerisine sıktığınız limona, macun kıvamını elde edene kadar tuz ekleyin ve lekeli, kireçli bölgelere ovalayarak uygulayın. Böylece kireçli ve lekeli görünüm, böylece kolayca temizleyebilirsiniz.

2. Yağ Çözücü Niteliğindeki Sıvı Kastil Sabun

Çıkmayan yağ kalıntılarını kimyasal malzeme kullanmadan temizlemeyi mümkün hale getiren sıvı kastil sabun, etkili performansıyla dikkat çeker. Doğal zeytinyağı kullanılarak üretilen bu sabuna ekleyeceğiniz beyaz sirke, inatçı yağlarla en iyi şekilde baş etmenize destek olur. Tercihe göre karışıma ekleyeceğiniz doğal esanslarla da hoş ve etkileyici bir koku elde edebilirsiniz.

3. Sirke ile camsil etkisi

Camlara ışıl ışıl bir görünüm kazandırmayı mümkün hale getiren sirkeli formül, kimyasal temizlik malzemelerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bir su bardağına 1 yemek kaşığı sirke oranında hazırladığınız formül ile camlarınızda derinlemesine temizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

4. Sirke ve Karbonat ile Etkili Yumuşaklık

Çamaşırlarında yumuşak bir doku elde etmek isteyen kişilerin doğal yumuşatıcı ihtiyacına yanır veren sirke ve karbonat, kumaşların yıpranmasına izin vermeden işlem gerçekleştirir. 800 ml doğal elma sirkesine 200 ml su ve 1 çay bardağı karbonat ekleyerek elde ettiğiniz karışım ile çamaşırlarınızın sertleşmesine engel olabilirsiniz.

Editör: Merve Kiraz