KÜLTÜR-SANAT

Türkiye’nin yeşil cenneti; Yaylaları

Türkiye’nin gürül gürül akan suları, buram buram toprak kokan havası, yemyeşil doğası ile gezilip görülecek yaylaları

Abone Ol

Bulunduğu coğrafya itibariyle yurt içi ve yurt dışı gezginlerinin ilgisini çeken Türkiye’nin sayısız güzellikleri gibi yaylaları da dillere destan. Milli parkları, doğal anıtları, berrak denizleri, mavi bayraklı plajları, yeşil ormanları ile sayısız yeryüzü cennetine sahip olan Türkiye’nin yaylalar ı da muhteşem doğası ile dört mevsim ziyaretçilerini büyülüyor.

Türkiye'nin Doğa Harikası 10 Yaylası

Kaçkar Yaylaları / Rize
Yaylaların başkenti Karadeniz’de, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunuyor. 2 bin 400 metre yükseklikte yer alan yayla Aşağı Kaçkar ve Yukarı Kaçkar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ulaşımı bir hayli zor olması doğanın içinde izole olmak ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için tercih sebebi oluyor.

Gömbe Yaylası / Antalya
 Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı. Akdeniz Bölgesi’ndeki en güzel yaylalardan biri olan Gömbe, denizden yaklaşık bin 200 metre yükseklikte yer alıyor. Konumlandığı bölgeye hayat veren su kaynaklarının fışkırdığı özel bir noktada bulunuyor. Yayla Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden birisi olarak dikkat çekiyor.

Gorgit Yaylası / Artvin
Son derece sakin bir doğal güzelliği olan Gorgit Yaylası, Macahel bölgesinde bin 700 metre yükseklikte yer alıyor.  Oldukça serin ve bol oksijenli ormanlara sahip olan yayla buz gibi dağ suları, ağaç hışırtıları ve kuş cıvıltıları ile ziyaretçilerini büyülüyor.

Kümbet Yaylası / Giresun
Doğu Karadeniz’in İncisi denilen bu yayla, Giresun’un Dereli ilçesinde bulunuyor. Bin 640 metre yükseklikte yer alan ve Doğu Karadeniz bölgesine özgü görkemli doğayı her köşesinde hissettiren yayla aile ile gelinebilecek tarzda, bol oksijenli havası ve yeşil manzaraları ile Yayla turizminin gözde merkezlerinden biri.

Pürenli Yaylası / Düzce
Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı yolu üzerinde olan yaylanın rakımı bin 400 metre. Doğanın tüm coşkusunu ve renk cümbüşünü hissettiren Pürenli Yaylası, su seslerinin kuş cıvıltıları ile kaynaştığı bir doğa harikası. Yemyeşil çimenlerle ve ağaçlarla kaplı olan yaylada bir de doğal gölet yer alıyor. 

Ayder Yaylası / Rize
Kaplıcası ve eşsiz doğal güzellikleriyle Ayder Yaylası son yıllarda yerli ve yabancı pek çok turistin cazibe merkezlerinden biri. Ulaşımı kolay ve ziyaretçilerine yeme içme ve konaklama noktasında zengin olanaklar sunan yayla canlılığını korumayı başarıyor.

Perşembe Yaylası / Ordu
Ordu’nun Aybastı ilçesi sınırlarında bulunan Perşembe Yaylası, bin 500 metre yükseklikte, bölgenin en popüler yayla yerlerinden biri. Evliya Çelebi bile dünyaca ünlü seyahatnamesinde bahsettiği yayla, masmavi gölü ve büyüleyici manzarası ile dikkat çekiyor.

Kozak Yaylası / İzmir
Yayla İzmir’in Bergama ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Yok olma tehlikesi altındaki doğal güzelliklerden biri olan Kozak Yaylası, çam ormanının ortasında piknik yapmak için gelen ziyaretçilerin ilgi odağı. Yaylanın çam fıstığının ve üzümünü de meşhur. Türkiye’nin en büyük doğal çam fıstığı yetiştirme alanı unvanıyla anılıyor.

Karagöl Yaylası / Artvin
Menderesleriyle göz alıcı doğal güzelliğe sahip olan Karagöl Yaylası, yürüyüş ve kamp severlerin uğrak yerlerinden biri. Gür ve sık köknar ağaçlarının arasında, düz bir çimenlik alanda yer alan Karagöl Yaylası bir de gölet alana sahip. 

Akgöl Yaylası / Sinop
Akgöl Yaylası keşfedilmemiş doğa güzellikleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 3 dönümlük bir alana kaplayan Akgöl, iki çayın birleşip oluşan bu gölün çevresi ağaç deniziyle kaplı. Yaylada  yaban domuzu, ayı, kurt, çakal ve tavşan gibi yabani hayvanlara rastlamak mümkün.