KÜLTÜR-SANAT

Türkiye’nin mutlaka görmeniz gereken Antik Kentleri

Binlerce yıl boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Türkiye’nin bilinmesi ve mutlaka görülmesi gereken antik kentleri…

Abone Ol

Türkiye’nin her yerinde değişik zamanlarda yaşamış sayısız uygarlıkların arkalarında bıraktıkları eserler ve kalıntılar bulunuyor. Bu eserler günümüze kadar korunarak tarihin izleri aktarılmaya çalışılıyor.

İşte tarihe tanıklık edebileceğiniz Antik Kentler;

1- GÖBEKLİTEPE: Şanlıurfa’da bulunuyor. Neolitik çağdan kalma bir tapınak. 1960’larda ilk defa keşfedilmiş olsa da kazılar 1995’te başladı. Yapılan incelemeler sonunda bu tapınağın 12 bin yıllık olduğu anlaşıldı. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

2- ÇATALHÖYÜK: Konya yakınlarında bulunuyor. 1950’lerde keşfedildi. Avcı toplayıcılıktan tarıma ve yerleşik hayata ilk kez geçen insanlar, tarihteki ilk evleri. Çatalhöyük’te yaklaşık 8 bin kişi yaşıyordu.

3- HATTUŞAŞ:

Çorum’da bulunuyor. 1834’te keşfedildi, tarihte Hititlerin başkentiydi. Hattuşaş’ta dönemin toplum hayatına ve dini inanışlarına dair sayısız örnek bulunuyor. Kazılar hala devam ediyor.
4- ZEUGMA: Gaziantep’te bulunuyor. Kentleşmenin ilk örneklerinden biri. Lüks villalar, mozaikler ile insan yaşamının tarihteki toplumsal gelişimine ışık tutuyor.

5- NEMRUT: Nemrut Dağı, Toros Dağları’nın uzantısı ve Anadolu’daki en büyüleyici yerlerden biri.Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırılan kaya mezarlarının yanı sıra kral heykelleri, koruyucu oldukları düşünülen iki aslan ve iki kartal heykeli ile çeşitli tanrılar bulunur. Bu devasa anıtta Antiochos’un atalarının soyu, Yunan ve Fars efsanelerinin kökleri ve tanrıları, yazıtlar yer alıyor.

6- EFES:

İzmir’de bulunuyor. Roma İmparatorluğu döneminde Akdeniz’deki en büyük şehirdi. Yüksek eğitimli ve zengin bir topluluktan oluşuyordu. Celsus Kütüphanesi, geniş bir anfitiyatro, Artemis Tapınağı, Odeon, Meryem Ana Evi gibi önemli kalıntıların bulunuyor. 

7- AFRODİSİAS: İzmir ile Aydın arasında bulunuyor. Antik kentte tanrıça Afrodit’in en ünlü heykelli bulunuyor.

8- MİLET: Aydın’da bulunuyor. Helenistik tiyatro, Apollo Delphinion kutsal alanı, Faustina hamamları ve St. Michael Kilisesi yer alıyor. 

9- DİDİM: Aydın’da bulunuyor. Antik dönemden kalma bilinen en büyük üçüncü tapınak burda yer alıyor. Ayrıca dünyaca ünlü Medusa heykeli de Didim’de bulunur.

10-ASPENDOS:

Antalya;’da bulunur. Hamamlardan, dükkânlardan, agoralardan ve sarnıçlardan oluşuyor. Anfi tiyatrosu ile ünlü. Hala sağlam olan tiyatro 12 bin kişi ağırlayabiliyor.

11- PATARA: Antalya’da bulunuyor. Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden olan şehir, doğal limanı sayesinde gelişmiş bir yerleşim yeri. Roma İmparatorluğu’nun denizcilik ve ticaret açısından önemli merkezlerindendi.